Witold Kepinski - 29 januari 2015

Vijf jaar later: Oracle neemt Sun over

Het is alweer vijf jaar geleden dat Oracle hardwareleverancier Sun overnam. Sun Microsystems was vroeger een groot IT-bedrijf met in 2007 ruim 33.900 medewerkers, verspreid over 170 landen. Sun behoorde tot de grootste computerbedrijven ter wereld. Wie kent niet de gezellige kerstborrels met gratis kerstboom bij het kantoor in Amersfoort? Of vliegen met een charter naar een Sun bijeenkomst in Berlijn? Of een meeting met een tegen Microsoft agerende Scott McNealy?

The Network is the Computer

Sun (afkomstig van Stanford University Network) werd in 1981 opgericht door Bill Joy, Vinod Khosla, Scott McNealy en Andreas von Bechtolsheim waarbij Joy het hoofd van de wetenschappelijk/technische afdeling van het bedrijf was tot 2003. De oprichters startten met het idee dat het verbinden van computers in netwerken, en daardoor het verbinden van mensen met elkaar, ongeëvenaarde voordelen biedt. Dat geldt vooral voor wat betreft efficiency en effectiviteit van de bedrijfsvoering, maar vooral ook voor slagvaardigheid en concurrentiekracht van ondernemingen. Men had een zeer heldere visie: The Network is the Computer. Technologie staat daarbij in dienst van de klant, niet andersom. Toen anderen nog bezig waren hun proprietary, stand-alone ontwerpen te beschermen, richtte Sun zich al volledig op het voorbereiden van klanten op het netwerktijdperk en de netwerkeconomie, waarbij de potentiële voordelen meer dan kwadratisch toenemen met elk systeem wat er aan het netwerk wordt toegevoegd.[bron?]

Herstructurering

Gedurende de jaren 80 en 90 ging het Sun voor de wind maar na de implosie van de 'Internetzeepbel' rond 2000 werd dat stukken minder en in februari 2006 maakte chief executive officer Scott McNealy bekend dat Sun voor het vierde jaar op rij geen winst had gemaakt. Kort daarop nam het bedrijf zijn gepensioneerde chief financial officer Mike Lehman terug in dienst. In april 2006 nam medeoprichter McNealy ontslag uit zijn functie van chief executive officer om zich te laten opvolgen door Jonathan Schwartz. McNealy bleef wel chairman. In mei 2006 maakte Sun bekend dat het in de daaropvolgende zes maanden 4000 tot 5000 werknemers, ofwel 13% van het werknemersbestand, zou ontslaan. In augustus 2007 werd opnieuw een herstructurering met ontslagen aangekondigd.

IBM en Oracle azen op Sun

In maart 2009 berichtte The Wall Street Journal dat Sun Microsystems en IBM in overleg waren over een overname van Sun door IBM. Begin april bleek echter dat Suns aandelen 23% van hun waarde verloren hadden en dat de overname niet doorging.

Op 20 april 2009 maakten Oracle en Sun bekend dat ze een overeenkomst bereikt hadden waarin Oracle de aandelen van Sun zou overnemen voor $9.50 per aandeel of een totale waarde van 7,4 miljard dollar. Op 21 januari 2010 maakte Oracle bekend dat het voor de overname de goedkeuring had van de Europese Commissie.  Op 27 januari 2010 meldde Oracle dat het de overname had afgerond.

Java

Oracle kreeg door de overname onder andere de SPARC-processor servers, het Solaris besturingssysteem, de MySQL open-source database en de platformonafhankelijke Java- en Jini-technologieën in handen. Andere softwareproducten van Sun zijn vervat in Sun Java Enterprise System, een softwarestack met diverse infrastructurele componenten. De bekendste daarvan zijn de directoryserver, webserver en applicatieserver. Tevens kreeg Oracle de beschikking over Network File System (NFS) en Zettabyte File System (ZFS) Technolgie.

Analyse

Onze collega's van The Register kijken terug op vijf jaar Oracle Sun en hoe het allemaal is gelopen. Lees hier hoe er moet worden geconcurreerd tegen cloudpartijen zoals AWS.

Lees hier hoe Oracle verder ging met Java, MySQL en Solaris.

Bron: WK & Wikipedia & The Register

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!