Wouter Hoeffnagel - 15 februari 2015

Telecomproviders steken 100 miljoen in Internet of Things-netwerk Sigfox

Verschillende mobiele telecomproviders investeren in het Internet of Things (IoT). De bedrijven steken 100 miljoen euro in de technologie van het IoT-netwerk van de Franse start-up Sigfox.

Het IoT is een netwerk waarmee slimme apparaten met elkaar kunnen communiceren en data kunnen uitwisselen. Sigfox bouwt hiervoor een netwerk waar het IoT op kan draaien. De start-up kiest hierbij voor mobiele netwerken. Sigfox kiest ervoor het netwerk aan te bieden op de 868 MHz-frequentie. Dit is een frequentie die uitsluitend geschikt is voor dataverkeer.

Lage capaciteit, groot bereik
Het mobiele netwerk over de lage frequentie biedt een relatief lage capaciteit, iets wat voor IoT-apparaten geen probleem is. De apparaten verzenden doorgaans kleine hoeveelheden data naar elkaar die ook prima over dit soort netwerken kunnen worden verzonden. Een voordeel van de frequentie is het grote bereik. Hierdoor kunnen apparaten over een relatief lange afstand met elkaar praten.

Sigfox gaat de 100 miljoen euro die beschikbaar is gesteld inzetten voor de uitrol van haar netwerk in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Het netwerk wordt in Nederland overigens al ingezet door Tele2, dat met de technologie van Sigfox een IoT-netwerk bouwt.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!