Wouter Hoeffnagel - 16 februari 2015

'Preserveer digitale data om te voorkomen dat deze verloren gaat'

We moeten uitkijken dat allerlei digitale gegevens niet verloren gaan. Computer worden steeds moderner en kunnen hierdoor niet altijd oudere data lezen. Hiervoor waarschuwt Vincent Cerf, de internetpioneer die vandaag de dag als ‘internetevangelist’ bij Google aan de slag is.

Cerf uitte zijn zorgen volgens The Guardian op een bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science in San Jose in de Amerikaanse staat Californië. Cerf stelt dat we digitale data zullen moeten preserveren om te voorkomen data deze verloren gaat. Hij wijst op de snelle ontwikkeling en het feit dat veel digitale data alleen nog leesbaar is met verouderde machines. Cerf is bang dat op termijn veel data hierdoor simpelweg onleesbaar wordt.

De internetpioneer is bang dat wij op dit moment onvoldoende de waarde van digitale data inzien. Veel van dit soort data zou hierdoor niet worden gepreserveerd en dus niet worden veilig gesteld voor de toekomst. Als we echter over een aantal jaar wel de waarde van deze data inzien is het volgens Cerf te laat, aangezien de data dan niet meer met de moderne systemen die dan beschikbaar zijn uitgelezen kunnen worden. Cerf spreekt over een ‘zwart gat’ van data.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!