Witold Kepinski - 16 februari 2015

Nederland omarmt de hybride cloud

IT-beslissers wereldwijd vertrouwen erop dat hybride clouds de flexibiliteit en veiligheid zullen geven waarnaar ze op zoek zijn. Dit blijkt uit onderzoek dat EMC heeft laten uitvoeren onder 10.451 IT-beslissers over de hele wereld, waaronder Nederland.

De wereldwijde adoptie van hybride clouds groeit gestaag: gemiddeld maakt meer dan een kwart van de ondervraagden gebruik van hybride cloud-technologie. Nederland steekt daar ruim bovenuit met een percentage van 36 procent. Samen met het Verenigd Koninkrijk staat ons land bovenaan bij het adopteren van hybride clouds. EMC deed dit onderzoek om inzicht te krijgen in het sentiment rondom de veranderende rollen en verantwoordelijkheden van IT’ers in organisaties.

IT als business enabler
Een groot deel van de respondenten die deelnamen aan dit onderzoek, gelooft dat IT meer dan ooit tevoren een business enabler is. Echter, IT-uitgaven worden steeds minder vaak door de IT-afdeling zelf gedaan. Om ervoor te zorgen dat IT toch een waardevolle bijdrage kan leveren aan de groei van de organisatie, geeft het merendeel van de respondenten aan dat IT een intermediaire rol moet gaan vervullen voor on demand-diensten. De druk die deze transitie in veel organisaties teweeg brengt, gecombineerd met een groot gebrek aan kennis, is de basis van de brede adoptie van het hybride cloud-model.

Overige bevindingen uit het onderzoek zijn:

Terwijl 71 procent (Nederland = 66 procent) van de respondenten inziet dat de rol van IT moet veranderen in een intermediaire rol voor on-demand diensten, geeft het onderzoek aan dat er weinig vertrouwen is dat IT zelf kan bijdragen aan groei van de business.
35 procent van de ondervraagden denkt dat er niet genoeg kennis en expertise in hun organisatie is om belangrijke, zakelijke doelen te bereiken.
69 procent van de respondenten gelooft dat het trainen van IT-medewerkers, om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van cloud, mobiel, social en big data, de komende twee jaar een uitdaging zal zijn.

Deze ontwikkelingen zorgen automatisch voor focus op nieuwe, innovatieve technologieën zoals de hybride cloud.

De adoptie van de hybride cloud is sinds 2013 gegroeid met 9 procent. 27 procent van de organisaties maakt er al gebruik van en de adoptie is het hoogst in de EMEA-regio (28 procent), gevolgd door Latijns Amerika (24 procent) en Azië, de Pacific en Japan (24 procent).
Bijna tweederde van de respondenten wereldwijd geeft aan dat er behoefte bestaat aan het gebruik van hybride clouds vanwege de flexibiliteit en veiligheid.

Toekomst van en kritiek op de cloud

De cijfers voor adoptie van de public cloud liggen anders. Zo is maar 16 procent van de ondervraagden bereid elk soort applicatie onder te brengen in de cloud.

De applicaties waarvan het grootste deel zegt dat ze niet in de public cloud thuis horen zijn: financiële planning (39 procent), human capital management (35 procent) en ERP (32 procent).
De meer ontwikkelde markten, met geavanceerde IT-infrastructuren, gaan aan kop bij het adopteren van de cloud. Opkomende markten lijken iets gereserveerder te zijn ten aanzien van de risico’s die eraan verbonden zijn.

Daartegenover staat dat deze opkomende markten positiever zijn over de hybride cloud. 79 procent geeft aan dat ze grote, competitieve voordelen verwachten van cloud, mobiel, social en big data. In de ontwikkelde landen is dat 75 procent. 67 procent denkt dat het combineren van public en private clouds daadwerkelijk zorgt voor meer flexibiliteit en betere veiligheid, in tegenstelling tot 60 procent in de ontwikkelde landen.
Jeremy Burton, President, Products and Marketing, EMC Corporation: “Enterprise IT blijft onder grote druk staan om de kwaliteit te verhogen en kosten te verlagen. Daardoor kijken bedrijven steeds meer naar geavanceerdere IT-infrastructuren die moeten zorgen voor innovatie, zoals hybride clouds. We geloven dat deze trend zich ook in 2015 zal voortzetten omdat er vraag zal blijven naar flexibele, eenvoudige en veilige diensten.”

Voor meer informatie over het rapport, gedetailleerde informatie en resultaten per land, ga naar: http://www.emc.com/campaign/global/forum2014/survey.htm

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!