Overheid betaalde ICT-consultant ver boven balkenendenorm voor klus bij Politie

21-02-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

Overheid betaalde ICT-consultant ver boven balkenendenorm voor klus bij Politie

ICT-consultant Jo van den Hanenberg, die de ICT-problemen bij de Nationale Politie moest oplossen, heeft in totaal 1,3 miljoen euro ontvangen voor twee jaar werk. Dit is maar liefst drie keer de balkenendenorm. 

Dit blijkt uit documenten die het NRC Handelsblad heeft opgevraagd bij de overheid via de Wet Openbaarheid Bestuur. De documenten wijzen uit dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie toestemming gaf voor de hoge beloning van de consultant. Dit ondanks dat het salaris fors hoger ligt dan de balkenendenorm van 228.559 euro per jaar. 

Hiermee lijkt de wet te zijn overtreden. De Wet Normering Topinkomens stelt dat een topfunctionaris van de overheid alleen meer mag verdienen dan de balkenendenorm als de ministerraad hier toestemming voor geeft en het salaris openbaar wordt gemaakt. Het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt dat het salaris niet openbaar is gemaakt aangezien de ICT-consultant geen topfunctionaris is.

BoerCroon

Van den Hanenberg werkte tussen mei 2012 en mei 2014 aan het verbeteren van de automatisering bij de Nationale Politie. BoerCroon rekende voor zijn diensten 63.500 euro per maand. BoerCroon zette ook Pieter Cloo in, voormalig topman van uitkeringsorganisatie UWV, die vanaf mei tot december 2012 werkte en waarvoor door de overheid 400.000 euro werd betaald.Er werden geen offertes aangevraagd bij andere consultants aldus het NRC Handelsblad.

Van den Hanenberg en Cloo werden aangesteld na het opstappen van oud-politiecommissaris Aad Meijboom als hoofd van de ICT-afdeling van de politie na een kritisch rapport van een commissie van wijzen waar Van den Hanenberg inzat.

Transportkosten

Van den Hanenbergs transportkosten bedroegen 384.000 euro. De vervoerskosten van Cloo zijn nog niet vrijgegeven.

Lees meer in het NRC Handelsblad.

Terug naar nieuws overzicht