Witold Kepinski - 25 februari 2015

'Zakelijk gebruik van Internet of Things is in opmars'

Verizon Enterprise Solutions publiceert het onderzoeksrapport “State of the Market: The Internet of Things (IoT) 2015: Discover How IoT is Transforming Business Results”. Hieruit blijkt dat het zakelijk gebruik van het Internet of Things (IoT) in opmars is. Het rapport beschrijft de belangrijkste factoren die bijdragen aan de groei van het aantal IoT-implementaties en biedt besluitvormers in de publieke en private sector adviezen voor de ontwikkeling van een IoT-strategie.

Volgens het onderzoeksrapport van Verizon kan de opmars van het Internet of Things worden toegeschreven aan technologische, politieke en sociale factoren die organisaties er steeds meer toe aanzetten om IoT-oplossingen te implementeren. Zo heeft de opkomst van social media en mobiele technologie nieuwe verwachtingen gewekt bij consumenten. En nu de kosten van sensoren, connectiviteit en rekenkracht steeds verder afnemen, wordt IoT steeds toegankelijker voor organisaties. Ook veranderingen van de wet- en regelgeving in bepaalde sectoren dragen bij aan de groei van IoT.

“IoT beslaat een breed spectrum aan oplossingen, van monitoring op afstand van windturbines tot wearables en zelfrijdende auto’s. Dagelijks worden er nieuwe toepassingen ontwikkeld, maar de zakelijke aspecten en de toepassing in de grootzakelijke markt worden vaak over het hoofd gezien”, aldus Mark Bartolomeo, vicepresident IoT Connected Solutions bij Verizon. “Het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat op de achtergrond van een aantrekkende economie verschillende nieuwkomers een beroep op IoT doen om de klantenervaring te verbeteren, hun bedrijf sneller te laten groeien en nieuwe businessmodellen te ontwikkelen die maatschappelijke innovatie bevorderen.”

Het rapport geeft aan dat er met steeds grotere regelmaat kant-en-klare IoT-oplossingen op de markt verschijnen als alternatief voor de maatwerkoplossingen die traditioneel veel IoT-implementaties hebben gekenmerkt. Een uitgebreider IoT-landschap brengt echter ook meer beveiligingsproblemen met zich mee. Volgens Verizon kunnen digitale certificaten een antwoord bieden op de groeiende zorgen van directieleden en de publieke opinie. Met behulp van deze certificaten kan voldaan worden aan de eisen van de wet-regelgeving op het gebied van IoT en ICT-beveiliging.

Zakelijk gebruik van IoT neemt toe
Het nieuwe onderzoek, dat door ABI Research werd uitgevoerd in opdracht van Verizon, voorspelt een grootschalige groei van IoT. Het aantal IoT-verbindingen tussen bedrijven zal tussen 2014 en 2020 naar verwachting meer dan verviervoudigen en wereldwijd een niveau bereiken van 5,4 miljard. De telematica-experts van Verizon merken op dat 80 procent van de wereldwijde automarkt in handen is van veertien autofabrikanten, die stuk voor stuk een connected car-strategie hanteren. ABI Research voorspelt verder dat organisaties in 2018 meer dan 13 miljoen apparaten voor fitnessdoeleinden en gezondheidsmonitoring op de werkplek zullen introduceren. Volgens de experts van Verizon zullen bedrijven die een nieuwe vestigingsplaats zoeken of willen investeren kritisch kijken naar de mogelijkheden van smart cities. Dit komt door de impact van smart cities op operationele kosten en het beschikbare talent. .

De groei van Verizons IoT bevestigt de huidige trends
Verizon zag een groei van 45 procent jaar-over-jaar omzetgroei in haar IoT-activiteiten in 2014. Daarnaast steeg het aantal 4G LTE-activaties met 135 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Verizon beheert momenteel meer dan 15 miljoen IoT-verbindingen voor klanten in uiteenlopende sectoren.


Volgens het onderzoeksrapport droegen de M2M-verbindingen die Verizon in 2014 beheerde bij aan de groei in de volgende sectoren:
Productiesector 204 procent
Financiële dienstverlening en verzekeringen 128 procent
Media en entertainment 120 procent
Thuisbewaking 89 procent
Detailhandel en horeca 88 procent
Transport en distributie 83 procent
Energie- en nutsbedrijven 49 procent
Publieke sector/smart cities 46 procent
Gezondheidszorg en farmaceutische industrie 40 procent

Remmende factoren

Ondanks de recente groei in het aantal M2M-verbindingen en de wereldwijde belangstelling voor IoT-oplossingen geven de experts van Verizon aan dat de toepassing van IoT binnen het bedrijfsleven nog altijd op een laag pitje staat. Naar schatting maakt slechts 10 procent van alle bedrijven op brede schaal gebruik van IoT-technologie. Dit lijkt erop te wijzen dat veel organisaties zich nog in de pilotfase bevinden of wachten op de bevindingen van early adopters. Hetzelfde geldt voor uitvoerig belichte IoT-oplossingen zoals de connected car. Volgens de telematica-experts van Verizon zijn meer dan 600 miljoen voertuigen nog altijd niet met een netwerk verbonden.

Bartolomeo wijst erop dat de meeste bedrijven en publieke instellingen weliswaar bekend zijn met de kerntechnologieën die aan het Internet of Things ten grondslag liggen — sensoren, cloud computing en intelligente netwerken — maar dat het formuleren van een praktische strategie en het ontwikkelen van IoT-oplossingen een bijzonder complexe opgave kan zijn. Bartolomeo is daarnaast van mening dat er nog veel werk moet worden verricht wat betreft de ontwikkeling en toepassing van branchestandaarden.“Naarmate het gebruik van M2M-technologie zich langzaam maar zeker richting de mainstream begeeft en miljoenen eindpunten met elkaar worden verbonden, zal onze kijk op cyberbeveiliging en privacy veranderen”, zegt Bartolomeo. “Onze rol is om besluitvormers te helpen met een proactieve aanpak van complexe aspecten zoals de beveiliging, zodat ze waarde kunnen creëren en de risico’s beperken.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!