CIO Defensie wil meer virtuele omgevingen waarin cloudoplossingen standaard zijn

CIO Defensie wil meer virtuele omgevingen waarin cloudoplossingen standaard zijn

06-03-2015 | door: Witold Kepinski

CIO Defensie wil meer virtuele omgevingen waarin cloudoplossingen standaard zijn

De IT van Defensie gaat ingrijpend op de schop. Dat was de conclusie na diverse onderzoeken in 2014 over de staat van IT bij het ministerie. Dit meldt Hoofddirecteur Bedrijfsvoering, tevens Chief Information Officer, schout-bij-nacht Arie Jan de Waard het resultaat aan 150 medewerkers uit het IT-bedrijfsleven. Dat gebeurde op de Van Ghentkazerne in Rotterdam zo meldt Defensie op zijn site.

De bijeenkomst was georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Defensie en Veiligheid (NIDV) en de brancheorganisatie Nederland ICT. De Waard tot het publiek: “Denk mee hoe we onze IT succesvol kunnen moderniseren.”

De aanpassingen aan de huidige IT worden de komende jaren stapsgewijs ingevoerd. Na elke stap volgt de IT-Governance Board of de aanpassingen stroken met het grote geheel. Deze aanpak maakt bijsturen mogelijk. Met de stapsgewijze vernieuwingen moet Defensie het moderniseren van onze IT mogelijk maken. Zo zijn er nu 2.400 deels verouderde applicaties. Dat moet voor de beheersbaarheid flink worden teruggebracht. Maar het eerste aandachtspunt is het vernieuwen van de datacenters. Zo blijft de continuïteit van de IT gewaarborgd. Groot denken dus, en dat stapsgewijs realiseren.

Het eindrapport over de Defensie-IT uit 2014 legde veel tekortkomingen bloot. Inmiddels is er al veel veranderd. De Waard: “De defensietop ziet IT als een belangrijk wapensysteem. Zonder IT is er simpelweg geen militaire inzet. De focus op IT is dan ook echt anders. Met steeds onze financiële ruimte in het achterhoofd werken we vastberaden aan een toekomstgerichte IT.

Dataopslag
Met de nieuwe dataopslag wil De Waard naar een meer virtuele omgeving waarin cloudoplossingen de standaard zijn. Naast het gebruik van kennis uit het bedrijfsleven, kijkt hij met zijn IT-team ook naar de leerpunten van andere EU-landen, die te maken kregen met soortgelijke uitdagingen. “Defensiemedewerkers gaan ook stapsgewijs de positieve ontwikkelingen in onze IT merken”, belooft De Waard. De eerste stap is komende weken. Dan toetst het bedrijfsleven de ideeën van Defensie voor de vernieuwing van de datacenters.

Het volledig volgens de visie ‘Let’s make IT happen’ weer vooruitstrevend inrichten van de Defensie-IT duurt enkele jaren.

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Cloud