Cloud 2020 volgens ITON
09-03-2015 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Cloud 2020 volgens ITON

Het lijkt nog ver weg, 2020. Maar in 5 jaar tijd kan er veel veranderen. Zeker op het gebied van cloud. Volgens ITON ontkomt geen enkele organisatie op den duur aan de cloud en heeft deze IT oplossing de komende jaren een enorme impact op IT en uw business. 2020 is voor ITON, net als in de optometrie, synoniem aan een heldere kijk en visie. In dit geval op de cloud.   

Cloud diensten zijn niet nieuw. In de cloud neemt uw bedrijf een kant-en-klare online IT dienst af die gehost wordt bij een externe aanbieder. In plaats van investeringen, kosten en afschrijvingen betaalt u een vast bedrag per maand of per gebruiker en hebt u te maken met voorspelbare kosten. Cloud diensten variëren van het gebruik van 1 cloud gebaseerde applicatie of het hosten van een server tot en met het afnemen van complete online werkplekken.

Public cloud first
De cloud gaat de komende jaren meer veranderen dan we ons kunnen voorstellen, zowel voor uw organisatie als de manier waarop u IT inzet en beheert. Zo ziet ITON het laatste jaar meer groei in cloud diensten dan de 3 jaar daarvoor.

Als het gaat om cloud migratie, hebben wij een uitgesproken mening: ga als organisatie eerst kijken naar de public cloud. Hierbij maakt u gebruik van een generieke oplossing waarbij de infrastructuur in het datacenter ook door andere klanten wordt gebruikt. Deze cloud vorm biedt enorme kansen en mogelijkheden om onderdelen binnen de traditionele on-premise IT slimmer en flexibeler in te zetten. Kies voor een vertrouwde aanbieder als Microsoft en neem de gewenste diensten af (bijvoorbeeld Office 365). U profiteert meteen van de bekende cloud voordelen, waaronder schaalbaarheid, slimmer inzetten van resources en moderne en actuele applicaties die overal en altijd toegankelijk zijn. De kosten en instapdrempel zijn over het algemeen laag. De public cloud heeft impact voor uw bedrijf en de manier waarop u applicaties gebruikt, maar ook de rol van IT verandert. IT hoeft de applicaties niet langer lokaal uit te rollen en te onderhouden.

Hybride of private
Ondanks het feit dat grote onderzoeksbureaus als Gartner en Forrester beweren dat de public cloud dé oplossing voor de toekomst is, is het aantal daadwerkelijk volledig gemigreerde bedrijven relatief laag. Het is goed mogelijk dat ook uw organisatie er nog niet klaar voor is. Durft u de afhankelijkheid niet aan, kunt of wilt u het innovatietempo van de cloud dienst niet zo snel volgen of wordt u belemmerd door wet- en regelgeving? Zijn uw legacy-applicaties niet geschikt voor integratie met de cloud zoals uw ERP-systeem, heeft u specifieke wensen of zoekt u afwijkende functionaliteit? Een private cloud, waarbij de infrastructuur speciaal voor uw bedrijf wordt samengesteld en binnen uw bedrijf of in het datacenter van een service provider wordt gehost, of een combinatie van public en private cloud vormen dan prima alternatieven. Een hybride oplossing met behoud van on-premises diensten en cloud diensten is eveneens een optie.

Strategische Microsoft-partner
ITON is al meer dan twintig jaar specialist in Microsoft-oplossingen én de eerste partner in Nederland die haar cloud naar Microsoft Cloud OS heeft gemigreerd met Microsoft Azure Pack. Na de eerste aanbeveling ‘public first’ adviseert ITON daarom ‘Microsoft first’. Het grote voordeel van de strategische keuze voor Microsoft is dat veel klanten Microsoft producten on-premise gebruiken en de drempelvrees om een deel hiervan in de cloud onder te brengen lager is. Bovendien hebben veel klanten al licenties in huis die in bepaalde scenario’s ook in de cloud geldig zijn en dat bespaart weer kosten. Met Cloud OS kan een deel van de cloud oplossing bijvoorbeeld draaien bij ITON als private cloud, een deel bij Microsoft in de public cloud en een deel on-premise. Dit voegt flexibiliteit toe, omdat verplaatsen van cloud services van on-premise naar cloud of terug relatief eenvoudig wordt. Als u zelf geen cloud verbinding wil met de private cloud van Microsoft, kan ITON de communicatie tussen uw on-premise cloud en de Microsoft cloud verzorgen en indien nodig beheren.

Dé 5 succesfactoren
De evolutie naar de cloud is in gang gezet en niet meer te stoppen. Het is niet langer IT en technologie die de richting bepaalt maar de business zelf. Volgens ITON wordt het succes van een cloud keuze bepaald door 5 factoren. Als 1 van deze 5 factoren ontbreekt, ontstaat er frustratie, weerstand en in het ergste geval zelfs chaos.

1. Visie: Om te beginnen moeten management en directie een heldere visie hebben over hun business, maar ook hoe IT hieraan een bijdrage kan leveren.
2. Belang: Alle betrokkenen binnen de organisatie moeten het belang van de keuze(s) inzien. Is dit niet het geval, dan levert dit weerstand op.
3. Plan: Zorg voor een goed plan. Ondoordacht invoeren van een diversiteit aan cloud oplossingen zorgt uiteindelijk voor een warboel van cloud services die al snel out-of-control raken.
4. Middelen: Er dienen voldoende middelen vrijgemaakt te worden. Niet alleen IT middelen, maar ook mankracht en geld, waarbij met name de stap van CapEx (investeringen) naar OpEx (kosten) relevant is.
5. Competenties: Tot slot moeten er op alle niveaus in de organisatie competenties geborgd zijn waarmee nieuwe cloud diensten en functionaliteiten gebruikt kunnen worden. 

Mis de boot niet
Bedrijven die nu instappen in de cloud en de technologie omarmen, hebben in 2020 een belangrijke voorsprong opgebouwd in vergelijking met bedrijven die de cloud genegeerd hebben. Hoe zet u de cloud succesvol in? Wat is de beste route naar de cloud voor uw organisatie? Kom op dinsdag 31 maart naar het Cloudforum 2015 in CineMec te Ede. Laat u informeren over de mogelijkheden en bepaal uw route naar de cloud. Bent u die dag verhinderd? Neem dan contact met ITON op: 088 0700 600 of stuur een e-mail naar [email protected].

Terug naar nieuws overzicht
Cloud