Redactie - 13 maart 2015

Red Hat biedt gecertificeerde end-to-end ecosysteemprogramma voor Linux-containers

Red Hat, speler op het gebied van opensourcesoftware, kondigt de lancering aan van het eerste gecertificeerde end-to-end ecosysteemprogramma voor Linux-containers, gebaseerd op Docker. Dit is een centraal component van de visie van het bedrijf voor container-applicaties, dat in maart 2014 werd onthuld.

Steunend op Red Hat netwerk van partners en independent software vendors (ISV's), is dit ecosysteemprogramma bedoeld om het ontwerp, de ontwikkeling en het opleveren van gecertificeerde en veilige applicatiecontainers aan eindgebruikers te bevorderen door een set van industriestandaarden, waaronder het Docker containerformaat en de Docker Engine.

Linux-containers vertegenwoordigen een nieuwe golf van enterprise applicatiearchitecturen, die de creatie mogelijk maken van een efficiënte, vrij in te richten structuur van lichtgewichte “microservices”. Die kunnen vervolgens verweven worden in complexere applicaties, maar zijn nog steeds flexibel genoeg om zich aan te passen aan veranderende IT-eisen. Net als traditionele applicaties, hebben container-applicaties nog steeds contact met het besturingssysteem en hebben daarom enterprise-niveau ondersteuning en beveiliging, en de wetenschap dat een Linux-container daadwerkelijk alleen de bedoelde applicatiecode bevat en geen schadelijke of kwaadaardige code.

Red Hat zegt voor een goede balans te zorgen door de applicatiecontainers aan dezelfde enterprise-standaarden te houden als het bedrijf deed voor Linux bijna 13 jaar geleden. Dit wordt onderbouwd door Red Hat Connect for Technology Partners, een nieuw overkoepelend partnerprogramma, ontworpen om een levendig ecosysteem van technologiebedrijven, die hun oplossingen draaien op of integreren met de producten van Red Hat, op basis van containers, te bevorderen.

Door Red Hat Connect for Technology Partners, kunnen ISV-partners effectiever samenwerken met Red Hat en andere gelijkgestemde partners op het gebied van container-gebaseerde oplossingen. Deelnemende partners krijgen toegang tot de Red Hat Container Development Kit (CDK), een verzameling van tools en resources die ontwikkelaars in staat stelt om gemakkelijk container-applicaties gebaseerd op Docker, voor het Red Hat ecosysteem te bouwen en te onderhouden. Red Hat Connect for Technology Partners geeft partners ook toegang tot documentatie, knowledge-bases en forums, evenals tools en services die de lifecycle van de container ondersteunen.

Als onderdeel van de visie van Red Hat voor gecertificeerde  Linux-containers, leiden deze certificerings-tools tot een Red Hat Container Certification, die verifieert dat de inhoud van een container van een vertrouwde bron komt en dat zowel die inhoud als de container zelf veilig zijn. Dus vrij van bekende kwetsbaarheden, en functionerend op de Red Hat-infrastructuur, zodat het een robuuste end-to-end oplossing is, die volledig wordt ondersteund door Red Hat en zijn partners. Op de voet gevolgd door Red Hat’s bestaande certificeringsprogramma voor applicaties draaiend op Red Hat Enterprise Linux, biedt het Red Hat Container Certification programma vertrouwen, veiligheid en lifecycle management.

Het laatste element van Red Hat’s nieuwe container ecosysteemprogramma is een distributiemiddel voor deze gecertificeerde applicatiecontainers in de vorm van gefedereerde en gestandaardiseerde container-registries. Beginnend met een ondersteunde registry van Red Hat – het Red Hat Container Registry - en met toekomstige plannen om partners en ISV's in staat te stellen om hun eigen registries voor Red Hat gecertificeerde containers aan te bieden - zullen bedrijven in staat zijn om applicatie-containers af te nemen uit deze gecertificeerde registry pool, wat de risico's en beveiligingszorgen bij het gebruik van containers van onbekende bronnen aanzienlijk verlicht.

Gecertificeerde, vertrouwde containers, aangeboden door het Red Hat’s container-ecosysteem zijn een centraal onderdeel van de visie van het bedrijf op het gebruik van Linux-containers. De visie van Red Hat reikt echter verder. Om ervoor te zorgen dat enterprise klanten Linux-containers volledig omarmen, gelooft Red Hat dat open standaarden en een geïntegreerd application delivery platform van kritisch belang zijn.

Bevorderen industriestandaarden
Red Hat heeft altijd de belangrijkste industriestandaarden achter Linux-containers gesteund. Ook speelt het bedrijf een kritische rol om klanten efficiënte oplossingen te leveren, door container-portability en hergebruik van technologie te bevorderen. Het onderliggende doel van deze inspanningen is om de fragmentatie van oplossingen te voorkomen, wat de complexiteit voor klanten vergroot. In samenwerking met andere partners, drijft Red Hat de ontwikkeling technologie als SELinux, cgroups, namespaces en systemd, evenals de evolutie van de Linux-kernel om te integreren met deze tools en orkestratietechnologieën.

Het afgelopen jaar heeft Red Hat zijn standaarden uitgebreid om te werken in nieuwe gebieden rond Linux-containers, inclusief de Docker- en Kubernetes-projecten. Red Hat steunt en werkt ook samen aan de creatie van een standaard containerformaat naast Docker en ondersteunt de creatie van metadata, indexen en search-standaarden voor container-registries, evenals standaarden voor container trust en provenance in het Docker-project. Al deze standaarden helpen klanten efficiënter te worden, meer technologie te hergebruiken, en het uiteindelijke doel van volledige container-portability te faciliteren.

Integrated Application Delivery
Voor het daadwerkelijk opleveren van deze gecertificeerde applicatie-containers, biedt Red Hat een volledig continuüm van infrastructuur-platformoplossingen, inclusief het net gelanceerde Red Hat Enterprise Linux 7 Atomic Host, Red Hat Enterprise Linux 7.1, en binnenkort OpenShift 3, dat momenteel nog in bèta is. In tegenstelling tot andere vendors in de markt, zullen de oplossingen van Red Hat helpen om portability te realiseren van enterprise-niveau containers in het open hybrid cloud platform spectrum, van bare-metal tot private cloud en van Platform-as-a-Service (PaaS) tot de grootste public clouds. Met deze infrastructuur-platformoplossingen, biedt Red Hat ook de middelen en de content om containers te creëren, en applicatieorkestratie en application lifecycle management te integreren van ontwikkeling tot productie, gebruikmakend van ingebouwde policy's voor beveiliging en gebruikerstoegang. Beginnend met de algemene beschikbaarheid van Red Hat Enterprise Linux 7 in juni 2014 zullen de eerder genoemde producten allemaal geïntegreerd worden met Docker voor de container-versie en runtime-omgeving.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!