Redactie - 22 maart 2015

EversPartners kiest voor desktop virtualisatie van CSN Groep

Ingenieursbureau kiest voor de desktop virtualisatie oplossing (vdi) van CSN Groep en biedt ontwerpers en tekenaars AutoCAD en Revit aan op virtuele desktops, met goede performance en verlaging van de totale beheerinspanning.

Ingenieursbureau EversPartners is ontstaan in 1978 en is onder meer groot geworden met restauratie en funderingsherstel in de grachtengordel. Sinds 1985 ontmoeten ook constructie en bouwkunde elkaar met bouw en verbouw van filialen van grote winkelketens. De scope is sindsdien verbreed van bouwkundig en constructief ontwerp-, reken- en tekenwerk tot restauratie en renovatie en van databeheer, beheer & onderhoud tot winkelontwerp en winkelinrichting. Er wordt gebruik gemaakt van een creatieve combinatie van moderne software, beproefde technieken, traditioneel vakmanschap en zorgvuldig opgebouwde kennis. Vanuit de vestigingen in Velsen-Noord en Heemstede werken ruim 75 medewerkers in binnen- en buitenland.

De uitdaging: 3D BIM werkplekken voor externe modelleurs
EversPartners loopt voorop in het ontsluiten en toepasbaar maken van het Bouw Informatie Model (BIM) ten behoeve van een solide en kostenefficiënt Virtualisatiebeheer en onderhoud. De organisatie gebruikt hiervoor onder meer de hi-end 3D BIM applicatie Autodesk Revit. Begin van dit jaar – toen een deel van de workstations was afgeschreven – stond EversPartners voor de keuze de systemen te vervangen door nieuwe traditionele workstations of door een gecentraliseerde VDI-oplossing. “We zochten daarbij vooral een oplossing om de beheersbaarheid van Autodesk AutoCAD, Revit en de add-ons sterk te verbeteren. Het uitrollen en bijhouden van vernieuwingen en uitbreidingen is op workstations veel werk,” zegt Mark Karlas, Account- & ICT-manager bij EversPartners. “We kozen daarom voor de VDI-oplossing van Citrix om op de nieuwe werkplekken AutoCAD en Revit aan te bieden.”

Citrix XenDesktop als power desktop
Grafisch zware pakketten als AutoCAD en Revit waren tot recent onmogelijk te draaien op een virtuele desktop met behoud van performance. Maar met de komst van de NVIDIA Kepler-gebaseerde GRID grafische adapters voor in de servers, wordt GPU-virtualisatie haalbaar. Deze oplossing maakt het mogelijk de GPU van de server efficiënt te laten gebruiken door virtual machines. “We zijn op zoek gegaan naar een partner die ons hiermee kon ondersteunen en kwamen uiteindelijk bij CSN Groep B.V., een Citrix Silver Solution Advisor die ook veel ervaring heeft met het werken met CAD op virtuele desktops,” vervolgt Karlas. ”Na een eerste test kwamen we tot de conclusie dat dit erg goed werkt en zijn we gestart met één Dell server voorzien van NVIDIA-adapters, gebruik makend van Citrix XenDesktop en de HDX 3D Pro-technologie voor ongeveer 12 tot 16 CAD-gebruikers. Om ook op afstand buiten het bedrijfsnetwerk toegang te hebben tot de oplossing, is een Citrix NetScaler VPX virtuele appliance toegevoegd die als veilige toegangspoort fungeert. CSN Groep BV heeft de hard- en software geleverd voor de virtuele desktops en de omgeving ingericht. De applicatieleveranciers hebben daarop de applicaties geïnstalleerd en geconfigureerd.”

Eenvoudig op te schalen beheervoordelen
In de oude omgeving met de AutoCAD applicatie lokaal op de workstations geïnstalleerd, moest elke update of aanpassing van applicatie of add-ons op elke werkplek afzonderlijk uitgevoerd worden. In de VDI-omgeving is het weliswaar wat ingewikkelder, maar hoeft de update slechts één keer gedaan te worden. “Dit beheervoordeel begint zich pas echt uit te betalen als we komend jaar opschalen naar een drietal servers met in totaal maximaal 48 gelijktijdige CAD-gebruikers. Bovendien is de investering dan een stuk lager,” aldus Karlas. “Onze CAD-gebruikers werken allemaal met workstation voorzien van twee beeldschermen, waarop AutoCAD gepresenteerd wordt maar waarop andere applicaties dan CAD – zoals Microsoft Office – nog steeds lokaal draaien . Voor gebruikers die alleen ontwerpen en tekenen is dat schakelen tussen lokaal en server lastig. Bij het opschalen willen we tevens alle applicaties in de VDI-omgeving aanbieden. Dit is handig voor de gebruikers en zal de beheerlast nog eens extra verlagen.”

Flexibel werken met grafische CAD-data
Om bij ziekte sporadisch thuis te werken, of om bij een klant te kunnenwerken, moest voorheen een CAD-werkstation met data worden meegenomen naar de andere locatie, maar dat behoort nu tot de verleden tijd. De nieuwe virtuele CAD-stations faciliteren het werken op afstand. Karlas: “XenDesktop is werkelijk een heel mooie oplossing. Onze tekenaars en ontwerpers kunnen zo niet alleen overal werken, ze kunnen ook ‘s avonds vanuit huis met de CAD-software oefenen.”

Zelfs als we met drie personen werken, is de performance van de sessies over een standaard, huis, tuin en keuken internetverbinding (in Nederland) uitstekend. We zijn nu bijzonder flexibel wat betreft het werken met de CAD-applicatie, wat ook van pas komt als we bijvoorbeeld tijdelijk een extra projectleider of tekenaar moeten faciliteren. Bovendien is de security verbetert, bijvoorbeeld voor projecten waar geheimhouding een rol speelt, doordat de CAD-stations nu altijd binnen de organisatie blijven en er veilig toegang wordt verleend tot de data.”

Vooruit kijkend

Voor toegang op afstand tot kantoorapplicaties gebruikt EversPartners een VPN-oplossing. De Citrix NetScaler die wordt alleen nog gebruikt voor de VDI-omgeving. “In de toekomst willen we kijken of we de totale toegang vanaf thuis en andere locaties via de NetScaler kunnen implementeren om zo de toegangsoplossingen te consolideren.”

Voornaamste voordelen:
Vermindering van de beheerlast
Overal flexibel en veilig toegang tot AutoCAD, Revit en data
Eenvoudig op te schalen

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!