Redactie - 25 maart 2015

ROC Kop van Noord-Holland maakt opvallende SAN-keuze

Dat het voor een relatief nieuwe speler in de storagemarkt niet onmogelijk is om de gerenommeerde merken naar de kroon te steken, bewees Huawei bij het ROC Kop van Noord-Holland. Alerte dienstverlening en een aantrekkelijk aanbod trokken deze onderwijsinstelling in het Huawei-kamp. Met dank aan partner AnylinQ die het ROC adviseerde ook eens naar het SAN-aanbod van die leverancier te kijken.

Het ROC Kop van Noord-Holland – in 1993 ontstaan uit een fusie – verzorgt beroepsonderwijs en bedrijfstrainingen in Den Helder en omgeving. Het heeft ruim 350 medewerkers, zo’n vijf- à zesduizend cursisten en beschikt over meerdere locaties. De IT-voorzieningen zijn in eigen beheer, waarbij bepaalde zaken gedeeltelijk worden uitbesteed. Zo neemt het bijvoorbeeld EduArte, het systeem voor de cursistenadministratie en -begeleiding, vanuit de cloud af.

Voor de applicaties die lokaal draaien was de storageomgeving op de locatie Sportlaan in Den Helder onlangs aan een update toe. Systeembeheerder Raymond Bernaert was nauw betrokken bij de selectie en implementatie van een vervangende oplossing: een systeem van het Chinese Huawei, dat men nu zo’n half jaar heeft draaien. We zijn nieuwsgierig naar de beweegredenen juist voor deze, toch relatief nieuwe leverancier in de storagemarkt te kiezen.

Het probleem

Bernaert is reeds zeventien jaar werkzaam bij het ROC Kop van NH, dus hij heeft de nodige ontwikkelingen meegemaakt. “Voordat we overgingen naar VMware, hadden we servers met allemaal hun eigen storage. Pas toen we gingen virtualiseren, met VMotion en al dat soort mooie dingen, hadden we centrale storage nodig. Dat hebben we in eerste instantie met NetApp gedaan. Daarna zijn we overgestapt op een HP Lefthand-omgeving en nu zijn we dus bij een SAN van Huawei beland.”

De HP Lefthand-omgeving die het ROC als opslagsysteem had staan was na vijf jaar duidelijk aan vervanging toe. Bovendien stond die op één locatie, waar het oorspronkelijk de bedoeling was die oplossing (met back-up) over twee locaties te realiseren. Bernaert hierover: “Voor de verbinding tussen deze en de andere locatie mocht de latency een bepaalde waarde niet overstijgen. Dat is prima, maar dan moet men mij wel de garantie geven dat mijn systeem daaraan kan voldoen. En dat kon men uiteindelijk niet. We hebben toen een tweede Lefthand er hier ter plekke naast gezet. Dat heeft verder al die jaren perfect gefunctioneerd.”

De oplossing

Waarom kwamen Bernaert en de zijnen voor de nieuwe oplossing uiteindelijk bij Huawei terecht? “De aanleiding was een tip van AnylinQ”, herinnert Bernaert zich: “Net op het moment dat we bezig waren met de evaluatie van oplossingen van EMC- en HP, kwam er iemand van hen toevallig langs en raadde ons aan ook eens naar Huawei te kijken. Daar waren we uit ons zelf nooit opgekomen. Die optie diende zich eigenlijk heel laat in het traject aan. Maar als een van de weinigen legden zij binnen een week een hele duidelijke offerte neer. Een dag later waren we bij Huawei in Amsterdam voor een demonstratie en twee weken later was Huawei bij ons om een heel plan uit te werken, nog zonder dat we ook maar iets getekend hadden. Dat konden of wilden de andere partijen niet; dat heeft echt een doorslaggevende rol gespeeld.”

Het tweede beslissende punt waren de kosten. “Als we de bestaande HP Lefthand-omgeving, met een capaciteit van 2 x25 TB, alleen hadden willen verlengen voor vijf jaar – dus nog zonder uitbreiding van de capaciteit – waren we net zoveel kwijt geweest als we nu kwijt zijn voor twee nieuwe Huawei-systemen, met 2 x 50 TB, met onze spullen nu wél op twee locaties, plus nog eens vijf jaar onderhoud erbij!”

EMC zat wat de prijs betrof in de buurt, maar was over een hoop zaken weer niet echt duidelijk. “Bij hen kregen we het gevoel dat we mogelijk tegen verborgen kosten aan zouden lopen. Wij wilden gewoon een compleet plaatje hebben en dat konden ze niet in voldoende mate leveren.”

Evaluatie

Bernaert telt zijn zegeningen. Ten eerste heeft hij nu veel meer opslagruimte. Verder is het snel, zijn de beheerinterface en de monitoring makkelijk, en heeft hij ook een klik met de hardware. “Als ik er bijvoorbeeld een voeding uit trek, gaat dat bij andere hardware altijd heel stroef en moeilijk; bij Huawei voelt het allemaal heel soepel en solide aan. Alles is in principe hot swappable. Bij de Lefthand hebben we bijvoorbeeld een keer gehad dat de batterij van een array-controller kapot was en vervangen moest worden. Toen moest ik de hele unit uitzetten en openschroeven. Bij Huawei kan ik dat nu heel simpel vervangen, zonder dat het systeem down hoeft.”

Heeft Bernaert dan helemaal niets te klagen over Huawei? Na enig nadenken, komt er toch een puntje boven: “Ja, het enige wat ik te klagen heb, is dat ze qua security wat streng zijn. Dat is aan een kant heel goed natuurlijk, maar kan soms ook weleens wat omslachtig worden voor mij als systeembeheerder.”

Door: Dick Schievels

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!