Witold Kepinski - 24 maart 2015

VNG-advies wordt niet gesteund door Cascadis webprofessionals

De beroepsvereniging van webprofessionals, met zo’n 200 gemeentelijke leden, is het niet eens met het negatieve advies van de VNG aan BZK over een kernwebsite voor alle gemeenten. Cascadis is juist wel voor één kernwebsite omdat dit past bij de totale (overheids)infrastructuur van de dienstverlening richting burgers.

In 2013 heeft de Tweede Kamer aan BZK-minister Plasterk gevraagd welke mogelijkheden de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet om met het oog op toegankelijkheid, beveiliging en kostenbesparing te komen tot één kernwebsite voor alle gemeenten. De VNG heeft op 2 maart aan Plasterk laten weten negatief te adviseren over één kernwebsite voor alle gemeenten. De motivatie van de VNG is: “Eén uniforme
(model-) website ‘aan de voorkant’ doet geen recht aan de verschillen die er tussen gemeenten bestaan en de vrijheid die bijgevolg nodig is om de website in te delen en in te richten naar de behoeften van de lokale samenleving en van de eigen organisatie.”

Cascadis-voorzitter Robert van Vliet is niet te spreken over het negatieve VNG-advies: “Dit is terug naar de jaren 70, toen iedere gemeente nog zijn eigen belastingkantoor had met eigen logo. Ik weet niet wie de VNG om advies heeft gevraagd maar onder onze leden is groot draagvlak voor een kernwebsite. De VNG maakt de traditionele fout door de informatievoorziening van het digitaal stadhuis te koppelen aan citymarketing. Het zou gek zijn wanneer de websites en de processen daarachter in Appingedam en Zeist volstrekt van elkaar zouden verschillen. Gemeenten voeren immers allemaal dezelfde Gemeentewet uit. Het is goed dat de websites van de digitale stadhuizen steeds meer op elkaar gaan lijken, dat is goed voor de dienstverlening aan de burgers.”

Stad en stadhuis

Volgens de Cascadis-voorzitter hebben we in Nederland nog steeds last van de weeffout die midden jaren 90 is ontstaan door www.gemeentenaam.nl aan een digitaal stadhuis te koppelen. Gemeenten zouden er goed aan doen om stad en stadhuis digitaal van elkaar los te maken. Van Vliet: “Goede voorbeelden zijn wat mij betreft Haarlem en Kampen, bezoekers komen op een landingspagina waarbij ze kunnen kiezen tussen stad of stadhuis. Hierdoor voorkom je dat je met het digitale stadhuis informatie moet ontsluiten die niet bij gemeentelijke kerntaak past.”
De Cascadis-voorzitter hoopt dat de VNG haar advies wil heroverwegen, omdat hij verwacht dat de ontwikkeling van een kernwebsite niet meer is te stoppen. Lokale professionals werken er hard aan om hun website als standaard aan te laten sluiten bij de totale (digitale) overheidsdienstverlening. Cascadis roept haar leden tevens op om intern de discussie aan te gaan over de voordelen van een kernwebsite.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!