Witold Kepinski - 02 april 2015

Jan Baan adviseert overheid een burger app te ontwikkelen en te stoppen met projecten boven 5 miljoen euro

Het rapport van de commissie Elias houdt innovatie van ICT bij overheden tegen, zo vindt Jan Baan in zijn visie document 'Transactie App overheden op je mobiel' van ame.nl over informatisering bij de overheid. Hij wil met innovatieve systemen Apps bouwen waarmee burgers en bedrijven hun transacties met alle overheden kunnen doen. Ook adviseert hij te stoppen met projecten boven 5 miljoen euro. 

Baan heeft het over eén App op je mobiel waarmee burgers en hun bedrijven alle transacties met hun overheden kunnen doen. Eén digitaal ecosysteem voor producten en diensten van overheden. Denk adreswijzigingen, aangiften van geboortes en overlijden, betalen van belastingen, uitkeringen, chatten en bellen met ambtenaren die je ergens voor nodig hebt. Denk aan transacties op het gebied van zorg, sociale zekerheid, onderwijs, openbaar bestuur. Een soort Facebook voor burgers in hun relatie met overheden. De overheid spendeert de helft van wat Nederlanders met elkaar verdienen, dus het gaat om een enorme markt, aldus Baan.

Adriaan Meij, van ame.nl, zegt over het visie document van Jan Baan: "ICT ondernemer Jan Baan schetst een boeiend vergezicht. Hij bepleit één centrale overheidscloud waarin kern-data van alle burgers zijn opgeslagen. Op deze database zijn alle diensten en producten die overheden aan burgers en bedrijven leveren met hun specifieke bedrijfsprocessen aangesloten. Een dergelijke aanpak is mogelijk met hedendaagse technologie zoals die welke Facebook, Twitter, Apple, Google en LinkedIn gebruiken. Zij kan op basis van kleine projecten door het maken van Apps die data aan onderliggende systemen onttrekken stap voor stap gerealiseerd worden. Hiermee kunnen enorme besparingen en efficiencyverbeteringen gerealiseerd worden."

WK

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!