Qwise ontzorgt GMB Beheer met Nutanix oplossing voor XenApp omgeving
03-04-2015 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Qwise ontzorgt GMB Beheer met Nutanix oplossing voor XenApp omgeving

GMB uit Opheusden biedt duurzame en klantgerichte oplossingen op het gebied van water, energie en grondstoffen. Dit in geïntegreerde en multidisciplinaire oplossingen. GMB is een familiebedrijf met ongeveer 140 miljoen euro omzet en 450 medewerkers.

De IT infrastructuur wordt intern en extern door de medewerkers en partners benaderd. Dit voornamelijk op basis van Citrix XenApp gebaseerde virtuele desktops. De meeste data en documenten worden vanuit een eigen SharePoint omgeving benaderd en beheerd.

De kleine groep eigen beheerders van GMB is verantwoordelijk voor de gehele infrastructuur, vanaf hardware en netwerk tot en met de applicaties. GMB schakelt met haar IT partners als dat nodig is.

Probleem

Vanaf medio 2014 begon de tot dan toe stabiele desktop- en applicatielaag steeds meer problemen te geven op het gebied van performance en stabiliteit. Deze problemen werden veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder een verouderd SAN en toegenomen belasting door onder andere SharePoint en SQL.

GMB had de wens om de desktop-infrastructuur zo veel mogelijk te scheiden van de backend applicatielaag. Dit om wederzijdse beïnvloeding zo veel mogelijk te voorkomen. Daarnaast bestond de wens om de infrastructuur sterk te vereenvoudigen. Zowel in techniek en aantal componenten als in beheer. Dit om beheerlast voor de beheerders te verlagen en beschikbaarheid en prestaties te optimaliseren.

Dit bleek goed mogelijk door gebruik te maken van sterk geconsolideerde hardware, waarbij netwerk, opslag en ‘compute’ als één geheel gezien wordt. Alleen op deze manier wordt de infrastructuur voldoende vereenvoudigd en de beheerlast verlaagd, zonder in te boeten op prestaties en flexibiliteit.

Oplossing

Na onderzoek en een succesvolle Proof op Concept is er voor gekozen om de geïntegreerde oplossing van Nutanix af te nemen bij Qwise.

Deze oplossing biedt alle nodige hardware resources, netwerk en opslag in een geïntegreerde oplossing zodat als het ware een eigen PAAS oplossing ontstaat. Er wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden van dit platform, zonder dat men zich druk hoeft te maken over een complexe configuratie van de infrastructuur.

De Nutanix oplossing voor de XenApp omgeving is binnen 1 werkdag turn-key opgeleverd. Dit betekent dat er direct virtuele machine naar zijn gemigreerd en nieuwe virtuele machines zijn aangemaakt.

De geleverde oplossing maakt gebruik van een Hyper-V hypervisor. Hier is al kennis van in de GMB organisatie. Daardoor is het nieuwe platform direct inzetbaar. Beheer van de Nutanix omgeving is nauwelijks nodig en is dusdanig eenvoudig dat hiervoor geen specifieke kennis nodig blijkt. Een echt ‘Set it and forget it’  platform dus; het werkt gewoon. Daarnaast zijn eventuele support en updates direct af te nemen bij Nutanix, locatie Hoofddorp, daar zit dus geen leverancier tussen en zo blijft het proces vlot en direct.

Toekomstplannen

Na opbouw van de nieuwe XenApp omgeving op dit platform zal GMB ook de belasting van het huidige SQL cluster verplaatsen naar het Nutanix cluster.

In tweede instantie zal een Proof of Concept uit moeten wijzen of ook voor zware CAD- en 3D-applicaties gebruik gemaakt gaat worden van een dedicated Nutanix cluster met speciale grafische kaarten.

GMB heeft een goede start gemaakt met Nutanix en Qwise en zal deze technologie steeds meer gebruiken om de beheerlast te verlagen en de IT kwaliteit te verhogen.

Voordelen:

  • Hogere performance en stabiliteit
  • Lage(re) beheerlast
  • Hardware consolidatie
  • Slechts 1 dag implementatie
  • Nutanix supportteam in Nederland
Terug naar nieuws overzicht
Software