Witold Kepinski - 08 april 2015

Axis zoekt MKB-partners voor Video Surveillance as a Service

Axis, wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkvideotechnologie, ziet Video Surveillance as a Service (VSaaS) als een belangrijke trend in de markt voor videobewaking in 2015. CEO Ray Mauritsson verwacht vooral veel van de verkoop van IP-camera's met ingebouwde managed beheersystemen, die worden gehost in de cloud. Axis zoekt daarvoor IT-resellers die aan het MKB leveren.

Het Zweedse Axis, marktleider als leverancier van IP-camera's, zette al in 1996 volledig in op de productie en de verdere ontwikkeling van netwerkcamera's. “Tussen 1996 en 2004 hebben we een schat aan kennis opgebouwd op IP-gebied”, resumeert Mauritsson. “Toen halverwege de jaren 2000 de analoge camera's in rap tempo verdwenen, konden we daardoor veel groei pakken met producten als IP-video en IP-beveiliging. De absolute trend voor dit jaar is Video Surveillance as a Service. De markt is klaar voor IP-beheer en archivering online; voor de opslag van videobeelden gemaakt door bewakingscamera's in de cloud. VSaaS kan bovendien eenvoudig worden aangevuld met extra diensten, zoals procesbewaking op afstand. Met cloud computing hebben eindgebruikers de bekende voordelen als redundantie, volop mogelijkheden tot opschaling en puur operationele kosten in plaats van investeringskosten. Overigens speelt ook de wereldwijd toenemende bezorgdheid over de veiligheid van mensen een rol in de groeiende vraag naar video-surveillance systemen.”

Indirecte verkoop

Axis verkoopt zijn systemen honderd procent indirect, via partners. In 2000 koos Axis ervoor de banden met system integrators flink aan te halen. Mauritsson: “Dat gold en geldt ook voor de kleinere resellers, aan wie we leverden via distributeurs. Het had te maken met de technologische shift; we vonden het belangrijk onze resellers meer direct te ondersteunen en hadden hen nodig om onze producten verder te ontwikkelen. Nu willen we blijven groeien en ons aandeel in de relatief nieuwe markt voor IP-gebaseerde netwerkcamera's verstevigen, vooral door meer aan het MKB te verkopen. De markt voor IP-netwerkcamera's is inmiddels volwassen. Ook MKB-klanten 'kiezen' niet meer tussen analoog of IP, maar 'nemen' logischerwijs netwerkcamera's.”

Mauritsson wil daarom een breder kanaal van partners die de IP-gebaseerde producten van Axis verkopen aan het MKB. “We willen totaaloplossingen aanbieden, en dat moet altijd via resellers. Zoals eindgebruikers in de enterprisemarkt flexibiliteit en keuzevrijheid willen, zo willen MKB-klanten juist het gemak van 'pre packaged' producten. Het moet simpel zijn en gewoon goed werken.”

Als voorbeeld van een typische 'pre-packaged solution' noemt Mauritsson de Axis Camera Companion (ACC). “Dat is een camera met daarin een compleet video surveillance systeem. De video management software en de recording software, zit in de camera zelf. Als het apparaat eenmaal hangt, heb je alleen een iPhone of iPad nodig om te zien wat de camera vastlegt. Aanvullende hardware is niet nodig, precies zoals bijvoorbeeld een kleine ondernemer met slechts één vestiging het wil hebben. Een voorbeeld van een iets uitgebreider en gecompliceerder systeem, maar ook heel geschikt voor het MKB, zijn de Axis Camera Station en AXIS S10 recorders. Dat is een beveiligingssysteem dat je al langer kon kopen als separate software, maar dat sinds kort door ons vooraf wordt geïnstalleerd op een server die je compleet met software en licenties kunt aanschaffen.”

Big Data en BI

Een bijkomend voordeel van IP-camera's in plaats van analoge camera's, is dat je de gegevens die een camera genereert al tijdens het opnemen kunt gebruiken. Volgens Mauritsson past zoiets goed bij een ontwikkeling als Big Data en het gebruik van Business Intelligence (BI). “Camera's worden steeds slimmer, kunnen gegevens op veel verschillende manieren analyseren en werken bovendien sneller. Je slaat informatie over beelden op tijdens het opnemen, wat het makkelijker maakt om opgenomen materiaal op een later tijdstip te doorzoeken. Dit is echt een algemene en belangrijke trend: beginnen met analyseren al tijdens het opnemen. Informatie terughalen door terug te gaan in de tijd wordt hierdoor veel eenvoudiger.”

Als een camera zelf 'live' allerlei berekeningen en analyses kan uitvoeren, dan neemt het aantal toepassingsmogelijkheden sterk toe, weet Mauritsson. “In retail-omgevingen bestaat bijvoorbeeld de behoefte om aantallen mensen te tellen, of te weten waar mensen meestal heen gaan om iets te drinken. Onze video management software speelt daarop in en ontwikkelt mee met trends als Big Data en BI, maar ook met Internet of Things. In de software kun je criteria instellen over wat in welke situatie moet gebeuren, maar ook klanten meer spullen verkopen kan een toepassing zijn. Je kunt sneller dingen checken, bijvoorbeeld of een alarm wel echt is.”

Compressie

Camera's werken met alsmaar grotere bestandsformaten en de beelden die ze genereren komen terecht in alsmaar grotere systemen. De term Big Data zegt feitelijk genoeg: het gaat om enorme hoeveelheden data. Bovendien leveren netwerkcamera's beelden af met een steeds hogere resolutie. Axis heeft daarom speciale tools voor video compressie, zodat digitaal videomateriaal doeltreffend via een netwerk kan worden verzonden en efficiënt kan worden opgeslagen op digitale opslagmedia. Mauritsson: “De huidige standaard voor compressie is H.264. Die gebruiken wij ook, dus daarmee zijn we niet uniek. Maar er zijn wel verschillen in de manier waarop je zo'n standaard implementeert. Als je verschillende leveranciers vergelijkt, dan zijn ze meer of minder efficiënt als het gaat om compressie.”

Over opvolger H.265 is Mauritsson gematigd positief. “Die is geoptimaliseerd voor video of filmpjes, maar niet specifiek voor video surveillance. H.265 gaat wel belangrijk worden in de toekomst, omdat de resoluties zullen blijven toenemen. Maar het duurt nog even. Beelden moeten voor gebruik ook weer worden gedecomprimeerd. Nog lang niet alle PC's die klanten nu hebben staan, zijn daarvoor krachtig genoeg.”

Iets vergelijkbaars geldt voor 4K, de nieuwe HD-standaard die nóg gedetailleerdere beelden belooft en een grotere dekking mogelijk maakt voor beveiligingscamera's. “Het gaat niet alleen om resoluties, maar bijvoorbeeld ook om belichting, relativeert Mauritsson. “Heb je relatief weinig licht, dan is een ander model wellicht beter geschikt om de informatie te geven die je nodig hebt. Denk aan camera's buiten, die 's nachts opnames moeten maken. Dus het is erg belangrijk dat je de trade offs begrijpt. 4K is wel heel geschikt voor bijvoorbeeld een groot stadion overdag. Je wilt een beeld hebben van het hele overzicht en digitaal kunnen inzoomen zonder aan scherpte te verliezen.”

Axis Experience Center opent deuren bij Rotterdam

Het Axis Experience Center vormt het middelpunt van het nieuwe kantoor aan de Riviumboulevard 301 in Capelle a/d IJssel, vlakbij Rotterdam. “Bezoekers worden bij binnenkomst meteen begroet door de nieuwste technologie en oplossingen van de marktleider in IP-video. Na meer dan vijftien jaar was het noodzakelijk geworden het centrum van Rotterdam te verruilen voor een ruimer onderkomen. Enerzijds vanwege de gestage personeelsuitbreiding, maar vooral ook om te kunnen voldoen aan de vele verzoeken om Axis-producten en -oplossingen breder te kunnen presenteren en demonstreren”, vertelt Edwin Roobol, Regional Director Middle Europe bij Axis Communications.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!