Wouter Hoeffnagel - 10 april 2015

Staat gaat niet in beroep tegen uitspraak Wet bewaarplicht telecomgegevens

De Staat heeft het beroepstermijn in de zaak rond de Wet bewaarplicht telecomgegevens, waarin de wet ongeldig werd verklaard, laten verlopen. Dit betekent dat hoger beroep niet langer mogelijk is en de uitspraak van de rechter definitief is.

De rechter oordeelde op 11 juni dat de Wet bewaarplicht telecomgegevens inbreuk maakte op het recht op bescherming van persoonsgegevens van Nederlandse burgers. De wet werd daarom ongeldig verklaard. De Staat had tot woensdag 8 april de tijd om deze uitspraak aan te vechten, maar heeft dit termijn laten verlopen. De uitspraak van de rechter is hierdoor definitief geworden.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie werkt op dit moment aan een wetsvoorstel voor een vervangende wet, waarin een aantal wijzigingen zijn aangebracht. Het nieuwe wetsvoorstel bepaalt onder andere dat data die onder de wet wordt opgeslagen uitsluitend op Europees grondgebied mag worden opgeslagen. Daarnaast mag justitie alleen data opvragen bij een telecomaanbieder nadat een rechter-commissaris hier toestemming voor heeft gegeven.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!