Witold Kepinski - 15 april 2015

Verizon 2015 Data Breach Investigations Report: cyberbedreigingen steeds geavanceerder

Verizon publiceert het ‘2015 Data Breach Investigations Report’. Hieruit blijkt dat cyberaanvallen een steeds geavanceerder karakter krijgen. Desondanks maken veel cybercriminelen nog altijd gebruik van traditionele technieken zoals phishing en hacking. Wel worden deze technieken in de overgrote meerderheid van de aanvallen (70 procent) gecombineerd met een tweedelijns slachtoffer. De aanvallen worden hierdoor complexer, blijkt uit de laatste editie van het jaarlijkse rapport.

Een andere zorgwekkende ontwikkeling die door het 2015 Data Breach Investigations Report wordt geïdentificeerd, is dat veel organisaties verzuimen om bekende kwetsbaarheden te verhelpen. Beveiligingspatches die al geruime tijd beschikbaar zijn, worden vaak niet geïnstalleerd. Veel kwetsbaarheden zijn al sinds 2007 bekend. Er is dus sprake van een achterstand van bijna acht jaar.
Net als in voorgaande edities is er volgens de onderzoekers van Verizon een ‘detectiekloof’. Deze term verwijst naar de tijd die verstrijkt tussen de diefstal van gegevens en de ontdekking daarvan. Helaas zijn aanvallers in staat om in 60 procent van alle gevallen bedrijfsnetwerken binnen enkele minuten binnen te dringen.

Het volledige 2015 Data Breach Investigations Report, grafieken in hoge resolutie en ondersteunend materiaal zijn beschikbaar via het DBIR Resource Center.

WK

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!