Witold Kepinski - 17 april 2015

Drechtsteden eisen via rechter geld terug bij IT-specialist voor te hoog geprijsde Nutanix servers

Via een rechtszaak eisen Drechtsteden, een samenwerkingsverband van zes gemeenten in de regio Dordrecht, rond 900.000 euro schadevergoeding van IT-specialist Peter J. voor de aanschaf van te dure Nutanix hyper-converged servers in 2013. Volgens de rechtbank heeft de ingehuurde specialist samen met een reseller geld in eigen zak gestoken zo meldt rechtspraak.nl en het ad.nl.

De rechtbank stelt in een tussenvonnis dat de specialist de aanbestedingsregels heeft geschonden en heeft samengespannen met reseller Benelux Soft, waarbij de man 200.000 euro heeft ontvangen die hij niet kan verklaren. Peter J. krijgt de komende maanden de tijd om dat te weerleggen.

De zaak kwam aan het rollen na een brief van verontruste klokkenluiders aan de gemeenten. In februari 2013 werd J. extern ingehuurd en werd ontwerper van de totale ict-architectuur (vdi) waarbij hij de aanbesteding van acht nieuwe hyper-converged servers leidde en voor Nutanix koos. Volgens het rechtbankverslag werkte hij toen nog bij Nutanix-leverancier Benelux Soft. Hierbij zou sprake zijn van voorkennis. De IT-specialist wordt toegelaten tot het leveren van tegenbewijs tegen dit bewijsvermoeden.

Comparex

In het verslag staat bij beoordeling ook nog eens dat gedaagde goed geld heeft verdient aan VMware-licenties in samenwerking met Comparex: "Ten slotte is komen vast te staan, aangezien [gedaagde] dit slechts in algemene zin heeft betwist, dat, waar het gaat om een andere aanbestedingsprocedure van Drechtsteden, namelijk voor licenties, [gedaagde] nota bene zélf onderhandeld heeft over zijn eigen marge. Dat blijkt ook uit bijlage 14 van het hierboven genoemde rapport van [betrokkene2]. Het gaat hier om de door Drechtsteden in randnummers 39 en 40 van haar dagvaarding uitvoerig uiteengezette handelwijze van [gedaagde], die door hem vervolgens niet (gemotiveerd) is betwist. VMWare Netherlands B.V., de leverancier van de licenties, heeft via Comparex Nederland B.V. (hierna: Comparex) licenties aan Drechtsteden geleverd. [gedaagde] heeft er tezamen met twee medewerkers van Comparex de hand in gehad dat Comparex de inkoopprijs fors heeft verhoogd, waarna [gedaagde] en deze medewerkers van Comparex deze marge onderling hebben verdeeld." Naar verluidt heeft Comparex interne maatregelen genomen en de relatie met Drechtsteden hersteld.

Lees het hele rechtbankverslag hier .

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!