Wouter Hoeffnagel - 18 april 2015

‘Europese Unie gaat gedrag van techbedrijven onderzoeken’

De Europese Unie wil een onderzoek instellen naar het gedrag van techbedrijven. Vooral zoekmachines en de wijze waarop techbedrijven data verzamelen over gebruikers zouden onder de loep moeten worden genomen.

Dit meldt Reuters op basis van documenten van de Europese Commissie. De plannen zijn nog niet openbaar gemaakt en worden naar verwachting op 6 mei aangekondigd. Het onderzoek moet onder andere duidelijk gaan maken hoe beheerders van zoekmachines tot hun zoekresultaten komen. Hierbij wordt ook gekeken naar betaalde resultaten.

Auteurs compenseren
Ook wil de Europese Commissie onderzoeken of het mogelijk is auteurs van met copyright beschermd materiaal te compenseren indien deze content toch op internet vertoond wordt. Het onderzoek moet ook inzichtelijk maken welke mogelijkheden gebruikers hebben om over te stappen naar bijvoorbeeld een platform van een ander techbedrijf.

Daarnaast wil de Europese Commissie achterhalen hoe techbedrijven omspringen met de data die zij over gebruikers verzamelen. Het onderzoek moet duidelijk maken welke data exact wordt verzameld en hoe deze vervolgens wordt gebruikt.

Onderzoek naar Google
De nieuwe plannen van de Europese Unie volgen kort op de beschuldiging over machtsmisbruik van Google in de EU. De Europese Unie onderzoekt of Google eigen producten voortrekt in de zoekresultaten van zijn zoekmachine en misbruik maakt van de dominante marktpositie van Android. Dit onderzoek naar Google zou overigens niets te maken hebben met de plannen die vandaag uitlekken.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!