WeSecure levert RIBW ZWWF een oplossing voor werken en zorg op afstand
23-04-2015 | door: Marco van der Hoeven
Deel dit artikel:

WeSecure levert RIBW ZWWF een oplossing voor werken en zorg op afstand

IT-security specialist WeSecure heeft voor RIBW ZWWF in korte tijd een complete oplossing voor werken en zorg op afstand geïmplementeerd. Met behulp van de wireless oplossing van Aruba Networks kunnen zorgverleners op locatie via een iPad nu op een beveiligde manier connectie maken met het bedrijfsnetwerk van RIBW ZWWF. Ook cliënten kunnen nu op de verschillende locaties met behulp van een iPad via een beveiligde internetverbinding beeldbellen met een zorgverlener. Daarnaast is het nu mogelijk om telefoongesprekken op basis van Voice over IP te voeren via het wireless netwerk.

De Regionale Instelling voor Beschermd Wonen biedt in de regio’s Zaanstreek, Waterland en West-Friesland beschermde woonvormen voor mensen met een psychiatrische en psycho-sociale hulpvraag.

Cliënten van de RIBW ZWWF kunnen zowel zelfstandig wonen of in een beschermde woonvorm wonen. In de beschermde woonvormen kunnen cliënten zowel Individueel als in een groep verblijven. Het hoofdkantoor van RIBW ZWWF bevindt zich in Purmerend. Vanuit deze lokatie worden alle beschermde woonvormen ondersteund. Het gaat om ongeveer 30 grote woonpanden met meerdere bewoners inclusief kantoorruimte. Daarnaast zijn er circa 120 aparte woningen, waar tussen de één en zes personen verblijven.

De probleemstelling

RIBW ZWWF biedt aanvullende zorg op afstand aan. Onder de noemer ’digitale begeleiding met beeld’ krijgen ambulante cliënten de beschikking over een iPad, waarmee ze via het programma FaceTime contact onderhouden met hun zorgverlener. Het programma FaceTime maakt beeldbellen mogelijk, zodat zorgvrager en zorgverlener elkaar kunnen zien en horen. ”Digitale begeleiding vergroot de zelfredzaamheid van de cliënt en is tevens een sterk vangnet op de momenten dat het even minder gaat ” geeft Ron Dors, Hoofd Bedrijfsvoering van de RIBW ZWWF aan. Vanzelfsprekend moet het beeldbellen via een versleutelde internetverbinding plaatsvinden.

De zorgverleners werken met een Electronische Cliënten Dossier (ECD). Zorgverleners kunnen via een iPad het ECD bijwerken. De mutaties worden dan direct verwerkt in de centrale administratie in Purmerend. Een zorgverlener moet via zijn iPad direct toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk. In verband met privacy moet de draadloze internetverbinding tussen iPad en bedrijfsnetwerk volledig worden versleuteld.

Daarnaast wil het RIBW ZWWF bellen op basis van Voice Over IP op de verschillende locaties mogelijk maken. Het is de bedoeling dat zorgverleners via de aanwezige wifi-verbinding op de verschillende locaties kunnen bellen via Voice Over IP.

Na een inventarisatie van de huidige situatie blijkt de bestaande technische infrastructuur van Cisco niet goed genoeg te zijn om bovenstaande doelstellingen te realiseren. Het RIBW ZWWF heeft daarom aan meerdere partijen gevraagd om met een voorstel voor een schaalbare totaaloplossing te komen.

De oplossing

WeSecure realiseerde in een halve dag een werkende test-opstelling. Andere aanbieders blijken aanzienlijk meer tijd kwijt te zijn geweest om een werkende test-opstelling te realiseren. ”Mede op basis van de snelle implementatie van de geslaagde test, heeft het RIBW ZWWF voor WeSecure gekozen om de oplossing te implementeren”, zegt Vincent Rouwhorst, Technisch Applicatiebeheerder en IT Architect van RIBW ZWWF.

WeSecure heeft ongeveer 150 remote accesspoints (RAP-3) van Aruba Networks laten installeren. Het gaat om 30 remote accesspoints in de grotere intramurale woonvormen. De overige 120 remote accesspoints zijn geplaatst bij de cliënten in de kleinere intramurale woonvormen. Deze accesspoints zetten automatisch een versleutelde verbinding op naar de Aruba 7210 Mobility Controller op het hoofdkantoor in Purmerend. Deze controller heeft een redundante stroomvoorziening en beheert het draadloze netwerkverkeer op het gebied van toegang en veiligheid. Als de controller op het hoofdkantoor uitvalt, schakelt het netwerk automatisch over naar een identiek exemplaar in het Data Center van Telecity.

De oplossing wordt geleverd met de ArubaOS software, inclusief de standaardfunctionaliteit Adaptive Radio Management (ARM), waarmee de controller in staat om een airmonitoring uit te voeren om zo te reageren op interferentie van storingsbronnen. ARM zorgt tevens voor de goede verbindingen voor gebruikers door technieken als band-steering, load-balancing, airtime fairness en airtime protection toe te passen. Bij veranderingen in het draadloze spectrum vindt een automatisch een optimalisatie plaats zonder een verstoring voor gebruikers en applicaties.

De accesspoints van Aruba Networks maken vier gescheiden beveiligde draadloze netwerken mogelijk: bewoners, gasten, telefonie en kantoor RIBW ZWWF. Elke doelgroep kan een eigen draadloze netwerk selecteren. Elke zorgverlener van het RIBW ZWWF logt in met een eigen gebruikersnaam en wachtwoord. De zorgverleners kunnen via een eigen netwerk op de verschillende locaties via WIFI telefoongesprekken op basis van VOIP voeren. Medewerkers van RIBW ZWWF kunnen via hun bestaande gebruikersnaam en wachtwoord vanuit de verschillende locaties inloggen op het netwerk van het hoofdkantoor in Purmerend.

Om het gehele netwerk te monitoren, maakt RIBW ZWWF nu ook gebruik van het programma AirWave van Aruba Networks, dat ook de mogelijkheid biedt om uitgebreide rapportages te maken. “We kunnen AirWave ook inzetten als beheertool voor het netwerk. Ook kan het gebruikt worden voor het maken van netwerktekeningen voor eventuele nieuwe locaties van de RIBW ZWWF.”, verduidelijkt Vincent Rouwhorst.

Jan Krijgsman, Account Manager bij WeSecure: “Met de implementatie van deze draadloze netwerkinfrastructuur heeft RIBW ZWWF de beschikking gekregen over een stabiel en toekomstbestendig mobiliteitsplatform waarmee meer nieuwe diensten op een veilige en snelle manier ontsloten kunnen worden. “

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Mobility
Mobility