Graafschap College beschermt 3.000 werkplekken tegen virussen met oplossingen van Trend Micro
30-04-2015
Deel dit artikel:

Graafschap College beschermt 3.000 werkplekken tegen virussen met oplossingen van Trend Micro

ICT is vandaag de dag een belangrijk onderdeel van lessen die worden gegeven op het Graafschap College. De grootste MBO-instelling van de Achterhoek telt in totaal 8.000 studenten en 750 medewerkers, die allen gebruik maken van ICT-faciliteiten. Studenten gebruiken laptops om opdrachten te kunnen maken en informatie op te zoeken, deze documenten worden opgeslagen op servers van de school en docenten gebruiken internet tijdens de lessen om content direct vanaf het internet aan studenten te kunnen tonen. De beschikbaarheid van ICT-faciliteiten is voor de bedrijfsvoering van het Graafschap College dan ook van groot belang. Een grootschalig virusuitbraak kan een enorme impact hebben op de onderwijsinstelling. Een relatief kleine ICT-afdeling moet dit dan ook voorkomen en vertrouwt hierbij op Trend Micro.  

Onvoldoende bescherming en prestatieproblemen
“Wij hebben een paar jaar lang allerlei anti-virussoftware uitgeprobeerd en getest. Hier kwam verandering in nadat wij werden geconfronteerd met een virusuitbraak waar onze toenmalige anti-virussoftware van McAfee niets tegen uithaalde. We moesten hierdoor handmatig langs iedere werkplek om het virus te verwijderen, wat een enorme klus was. Voor ons was dit reden op zoek te gaan naar een écht goed product. Dit hebben we uiteindelijk gevonden bij Trend Micro”, legt Donny Toebes, Senior Netwerkbeheerder bij het Graafschap College, uit. “Voordat we de overstap maakten naar anti-virussoftware van Trend Micro, hebben we gebruik gemaakt van oplossingen van McAfee en Symantec. De oplossing van McAfee bleek echter virussen door te laten en dus niet voldoende bescherming te bieden. Symantec veroorzaakte helaas prestatieproblemen voor de mailserver en bij het opslaan van bestanden op de server. Bij Trend Micro deden deze problemen zich niet voor. De implementatie van het Deep Security platform heeft het inloggen op een VDI zelfs met 35 seconden versneld. Dit laat dan ook zien de traditionele opzet van antivirus in het image van de VDI achterhaald en inefficiënt is. SharePoint beschermden we voorheen met Microsoft ForeFront producten. Deze zijn echter uitgefaseerd, waardoor wij de overstap moesten maken naar een andere beveiligingsoplossing. Ook dit is Trend Micro geworden.” 

Het Graafschap College is al sinds 2008 klant bij Trend Micro. Een belangrijke reden tot de dag van vandaag om telkens weer voor Trend Micro te kiezen, is de ondersteuning die het bedrijf levert. “De support van Trend Micro is heel goed. Als je voor een uitdaging staat, kan je op de supportwebsite eenvoudig de benodigde informatie vinden om je verder te helpen. Indien een product problemen geeft, wat overigens bijna nooit voorkomt, krijg je eigenlijk altijd binnen een uur reactie van de supportafdeling.”

Servers en werkplekken beveiligen
“We zijn in 2008 voor het eerst met Trend Micro in zee gegaan en begonnen met de anti-virussoftware Trend Micro Enterprise Security for Endpoints Light. Met dit pakket kunnen we onze servers en werkplekken goed beveiligen tegen virussen. De uitrol hiervan ging zeer soepel en volledig geautomatiseerd. De software verwijderde zelfs de oude anti-viruscliënts geheel automatisch. In 2010 is Trend Micro ServerProtect en Trend Micro Office Scan geïmplementeerd, een oplossing waarmee we de beveiliging van onze servers tegen malware verder hebben opgeschroefd”, legt de Senior Netwerkbeheerder van het Graafschap College uit. “Begin 2015 hebben we Trend Micro Deep Security Anti-Malware geïmplementeerd om onze virtuele desktopomgevingen te beveiligen en Trend Micro PortalProtect Suite for Microsoft SharePoint om onze SharePoint-omgeving te beveiligen.”

Trend Micro Control Manager is sinds enkele maanden bij het Graafschap College in gebruik. “De Control Manager geeft ons één console waarop IT-beheerders kunnen zien wat de status is van de verschillende Trend Micro producten die wij gebruiken. We zien dus in één oogopslag of de veiligheid van ICT-systemen gewaarborgd is”, zegt Donny Toebes. “We kunnen proactief zien dat virussen binnenkomen en worden afgevangen. De oplossing geeft ons echt de controle, en dat bevalt ons goed. We blijven de markt overigens in de gaten houden en de producten van Trend Micro vergelijken met die van concurrenten. Trend Micro blijft wat betreft prijs echter aantrekkelijk, terwijl de techniek zeer stabiel is.” 

ROI is moeilijk te meten
De Return on Investment (ROI) van de oplossingen bij het Graafschap College is niet duidelijk vast te stellen. Wel zijn er echter aanwijzigingen dat de oplossingen hun werk goed doen en de IT-afdeling wordt ontlast. “We merken bijvoorbeeld dat er nauwelijks servicedeskcalls binnen komen die betrekking hebben tot (schade door) virussen of malware. Hieruit kunnen we vaststellen dat de producten hun werk doen en wij nog nauwelijks tijd hoeven te besteden aan virussen. We hebben sinds de implementatie van de oplossingen van Trend Micro geen grote overlast meer gehad van virussen, terwijl we dit wel van veel collega’s bij andere organisaties horen.”

Dit scheelt veel geld. De relatief kleine IT-afdeling van het Graafschap College kan grote virusuitbraken dankzij de oplossingen van Trend Micro het hoofd bieden. “We kunnen met heel weinig mensen ons werk doen. We hoeven geen arbeidskrachten te reserveren voor de aanpak van een eventuele virusuitbraak”, legt Donny uit. “Als je 3.000 werkplekken hebt, geen goede antivirussoftware hebt geïmplementeerd en met een virusuitbraak te maken krijgt, heb je zomaar twee mensen extra nodig om gebruikers bij te staan of computers op afstand te voorzien van nieuwe software.” De oplossingen helpen dan ook de efficiëntie van de afdeling te optimaliseren. Dit sluit goed aan bij de MBO-instelling. “Het Graafschap College is sterk in zoveel mogelijk doen met een beperkt aantal mensen, waarbij wij ons richten op het beschikbaar hebben van de juiste tools en de juiste kennis.”

Proactief beheer
“We hebben in 2014 besloten ons de komende jaren te gaan richten op proactief beheer. We willen problemen voorkomen en niet achter de feiten aan rennen. Dit betekent in de praktijk dat we gaan monitoren en controleren. We zien VDI’s steeds belangrijker worden, wat betekent dat Trend Micro Deep Security Anti-Malware een essentiële rol gaat spelen. Ook de Control Manager, die wij nog maar kort gebruiken, moet hierbij een belangrijke rol gaan spelen en trends zichtbaar maken. Deze gaan wij de komende tijd dan ook finetunen”, aldus Donny Toebes.  

Terug naar nieuws overzicht