Wouter Hoeffnagel - 02 mei 2015

‘Minister Hennis trekt stekker uit duurste ICT-overheidsproject ooit’

Minister Hennis-Plasschaert van Defensie trekt de stekker uit SPEER, het grootste ICT-project van de overheid ooit. Het project ligt al langer onder vuur en wordt nu dus in zijn geheel stilgelegd. Het project gaat al enige tijd door het leven als ERP, maar is vooral bekend als SPEER.

Dit meldt NRC Handelsblad op basis van bronnen zowel binnen als buiten Defensie. SPEER moet de bedrijfsvoering bij alle onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht gaan automatiseren en verbeteren. De oplevering van het project is ernstig vertraagd. Het ICT-project moest in 2009 worden opgeleverd, maar vandaag de dag is slechts een deel van SPEER gereed.

Hoge kosten

Daarnaast zouden ook de kosten fors uit de hand zijn gelopen. Volgens officiële cijfers is 433 miljoen euro uitgegeven aan SPEER. De Algemene Rekenkamer schat de kosten fors hoger in op maar liefst ruim 900 miljoen euro. Vooral bij externe leveranciers als Capgemini en CGI zouden de kosten flink zijn opgelopen.

Het deel van het systeem dat op dit moment wel werkt blijft overigens in gebruik. Defensie had nog 120 miljoen euro gereserveerd voor doorontwikkeling van het systeem. Dit geld wordt naar verwachting besteed aan het verbeteren van de bestaande functionaliteiten van SPEER.

Het ministerie meldt aan het NOS dat een del van het ERP systeem in 2016 klaar is, is zoals functies voor financiën en materieel. Voor zaken als personeelsadministratie wordt wel naar andere mogelijkheden gezocht.

 

Lees meer in het NRC.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!