Wouter Hoeffnagel - 06 mei 2015

Europese Commissie wil digitale grenzen van EU-lidstaten opheffen

De grenzen van internet binnen Europa moeten snel gaan verdwijnen. De Europese Commissie (EC) introduceert vandaag voorstellen om obstakels rond internet die nu nog tussen de 28 lidstaten van de Europese Unie (EU) staan te verwijderen.

NOS meldt dat de voorstellen van de EC het eenvoudiger moeten maken grensoverschrijdende aankopen te doen via internet. Dat is op dit moment nog lastig, onder andere omdat landen geo-blocking toepassen. Hierbij worden bijvoorbeeld alleen gebruikers uit dezelfde regio op een website geaccepteerd.

Rechten bij sportevenementen
Een ander voorbeeld zijn de rechten bij grote sportevenementen, die nu nog per land te koop worden aangeboden. Nederland betaalt dus alleen voor het gebruik van beelden in haar eigen land. Om te voorkomen dat deze regel wordt overtreden wordt de toegang naar de beelden vanuit het buitenland geblokkeerd.

De maatregelen van de EC moeten een eind maken aan deze praktijken en de grenzen tussen EU-lidstaten op internet laten verdwijnen. Eurocommissaris Ansip noemt geo-blocking niet acceptabel in de 21ste eeuw. Europa zou één gezamenlijke digitale markt moeten hebben. Naar verwachting zullen de plannen op veel weerstand vanuit EU-lidstaten stuiten.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!