INSOFT Automatisering levert bewoners Zorgpalet een draadloos netwerk van NETGEAR
13-05-2015 | door: Redactie
Deel dit artikel:

INSOFT Automatisering levert bewoners Zorgpalet een draadloos netwerk van NETGEAR

Zorgpalet Baarn-Soest staat voor ouderenzorg met een menselijk gezicht: Zorg op maat en naar wens, met de nadruk op persoonlijke aandacht, respect, warmte en huiselijkheid. Zorgpalet biedt zorg bij mensen thuis tot volledige zorg in woon- en zorgcentra en kleinschalige verpleeghuizen en de kwaliteit van leven en wonen staat hierbij altijd centraal. Met ongeveer 1000 medewerkers en ruim 400 vrijwilligers, werkt men dagelijks met plezier aan innovatieve zorg en eigentijdse dienstverlening. ICT-specialist INSOFT Automatisering BV realiseerde op twee locaties een draadloos netwerk op basis van NETGEAR-apparatuur.

Innovatieve zorg
Dat innovatieve zorgverlening voor Zorgpalet Baarn-Soest geen hol marketingbegrip is, blijkt wel uit de vooruitstrevende domoticaprojecten die men de afgelopen jaren implementeerde. Het geavanceerde bewakingssysteem UAS (een afkorting van Unattended Autonomous Surveillance) werkt met sensoren in de woning. Hierdoor hoeven ouderen in noodsituaties geen knop in te drukken of andere techniek op het lichaam te dragen om het verplegend personeel op te roepen. Het systeem is daarom goed te gebruiken bij cliënten met een vergevorderd stadium van dementie of ernstige lichamelijke beperkingen. Het UAS-systeem bestaat uit een draadloos sensornetwerk in de woning. De sensoren registreren 24 uur per dag elke beweging in huis en bij een noodsituatie wordt er een sms'je gestuurd naar de mobiele telefoon van de dienstdoende verpleegkundige. De verpleegkundige kan via de mobiele telefoon met camera’s in de woning kijken en hoeft dus niet naar de woning om na te gaan of er werkelijk een noodsituatie is.

De uitdaging
Voor dit soort geavanceerde technologie is natuurlijk een professioneel draadloos netwerk nodig. Bovendien leefde de wens bij de organisatie om bezoekers en familieleden van de cliënten toegang te geven tot het internet. “Dat is tegenwoordig een vereiste voor zorgcentra,” stelt Jan-Roelof Kors, netwerkspecialist bij INSOFT Automatisering BV. “Ook zij moeten zich onderscheiden in de markt en aan klantenbinding doen. Toegang tot een draadloos netwerk voor de bezoekers is tegenwoordig een vanzelfsprekendheid en mensen kijken hier echt naar bij de selectie van een zorgcentrum.”

De vraag was om voor twee belendende locaties, een woon-zorgcentrum en een verpleeghuis, een draadloos netwerk te realiseren. Voor het woon-zorgcentrum moest er draadloze toegang komen in alle huiskamers, voor het verpleeghuis moest er een betrouwbaar netwerk worden aangelegd op de gesloten afdeling waar het domoticaproject draait. “Dat vraagt natuurlijk wel wat van je netwerk,” zegt Kors. “De ouderen op de gesloten afdeling zijn voor een deel afhankelijk van of het draadloze netwerk goed functioneert. Wanneer ze bijvoorbeeld 's nachts ten val komen en de sensoren kunnen  het verplegend personeel niet waarschuwen, dan kan dat nare gevolgen hebben. We moesten dus op zoek naar een uitermate betrouwbare oplossing.”


Waarom NETGEAR?

“Wij hebben voorafgaand aan de implementatie een brede keur aan oplossingen overwogen,” vertelt Kors. “Zorgpalet is onderdeel van Stichting De Opbouw, waar veel verzorgings- en verpleegtehuizen in de regio Utrecht onder vallen en we hebben goed gekeken naar wat andere centra in huis hadden en welke oplossingen al een bewezen staat van dienst hadden. Daarnaast hebben we natuurlijk de prijs / prestatie verhouding vergeleken. Wanneer je dan naar een merk als Cisco kijkt, dan kom je bij controllers uit die tien keer zoveel kosten als de NETGEAR-controller. Hetzelfde geldt voor HP. Dat is geld dat in de zorg simpelweg niet voorhanden is. We hadden echter wel veel van de functionaliteit van deze bedrijfsoplossingen nodig en zo kwamen we bij NETGEAR uit. De controllers van NETGEAR bieden alle mogelijkheden die we nodig hebben, maar zijn in verhouding enorm betaalbaar. Bovendien hoorde ik goede verhalen van collega's over de kwaliteit van de NETGEAR-producten.”

Snelle implementatie
De installatie verliep snel en soepel. INSOFT Automatisering BV liet eerst een site survey uitvoeren door NETGEAR, zodat heel precies kon worden vastgesteld hoeveel access points er nodig waren. “Ik heb gedurende het hele traject uiterst prettig samengewerkt met NETGEAR. Als er al problemen waren, dan werden ze binnen zeer korte tijd opgelost,” zegt Kors.


Op basis van de meetresultaten van de site survey ging men vervolgens aan de slag. Er werd uit veiligheidsoverwegingen besloten om de netwerkcontroller dubbel uit te voeren. “Er zijn gemiddeld tussen de 400 en 500 mensen per dag die gebruik maken van het netwerk,” stelt Kors. “Het is belangrijk dat die allemaal zonder haperingen of onderbrekingen kunnen internetten. Daarnaast mag er natuurlijk geen enkel risico op uitval bestaan in verband met het domoticaproject. Vandaar de dubbele controller; als er één onverhoeds uit komt te vallen dan neemt de ander het over.”


Tevreden klant

Zorgpalet Baarn-Soest is uitermate tevreden met het nieuwe draadloze netwerk. Aanvankelijk werden er 35 access points geïnstalleerd, maar dat werd later uitgebreid naar 50 access points. “We hadden in eerste instantie niet alle locaties voorzien van draadloze toegang,” zegt Kors. “Maar omdat het allemaal zo goed functioneerde, besloot Zorgpalet uit te breiden en de overige locaties ook aan te sluiten. Daarnaast is er direct na de aanleg op de hoofdlocatie in Soest, op de locatie van woonzorgcentrum Santvoorde in Baarn een extra NETGEAR draadloos netwerk aangelegd met een enkele controller. Voor beide implementaties geldt dat het deze snel en probleemloos verlopen zijn en zonder bijkomende kosten achteraf. Niet geheel onbelangrijk voor een zorginstelling.”

De praktijk
Het beheer van het netwerk wordt verzorgd door INSOFT Automatisering BV , maar tot nu toe heeft men maar weinig omkijken gehad naar het netwerk. “Ik was altijd de externe systeembeheerder voor Zorgpalet, maar mijn werkzaamheden zijn wat dat betreft enorm teruggelopen,” lacht Kors. “Het onderhoud is zeer minimaal. Ik controleer één keer per maand of alles nog werkt, maar moet iedere keer constateren dat het probleemloos draait.”

Gebruikte NETGEAR apparatuur

  • Netgear Controller 20 AP WLS ProSafe
  • Netgear access point AP360 ProSafe
  • Netgear ProSafe 28 Port Gigabit Smart Switch + 24 POE Ports
  • Netgear 10-AP License for WC7520
  • UTM150 Security - inclusief licenties, 24/7 support voor een periode van 3 jaar.

 

De voordelen op een rij

  • Bijzonder gunstige prijs / functionaliteit verhouding
  • Goede ondersteuning door NETGEAR
  • Snelle en probleemloze implementatie

Weinig onderhoud nodig

Terug naar nieuws overzicht
Mobility