‘Bedrijven hebben mobiele apparaten en hardware slecht beveiligd'
18-05-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

‘Bedrijven hebben mobiele apparaten en hardware slecht beveiligd'

Werknemers werken toenemende mate mobiel. 32% van de organisaties verwacht dat tenminste 60% van hun personeel binnen twaalf maanden mobiel zal werken. De beveiliging rond mobiliteit is bij veel bedrijven echter niet op orde, wat tot problemen kan leiden.

Dit blijkt uit onderzoek van SANS en beveiligingsbedrijf Imation. Het merendeel van de bedrijven (64%) geeft werknemers op afstand toegang tot bedrijfsdata. Het is dan ook opvallend dat slechts 25% van de bedrijven stelt voldoende beheermogelijkheden en een afdoende beleid te hebben opgesteld voor mobiele hardware. Het gaat hierbij overigens niet alleen om smartphones en tablets, maar ook om bijvoorbeeld USB-sticks. Eveneens 25% van de ondernemingen geeft aan geen enkele controle te hebben over mobiele apparaten.

Grootste gevaren
Malware die via onbeheerde apparaten op het bedrijfsnetwerk wordt verspreid wordt door respondenten als grootste gevaar gezien (13,6%). Ook het verlies of diefstal van zakelijke apparaten wordt gezien als een fors risico (12,6%). Met het oog op deze bevindingen is het opvallen dat slechts 13% van de organisaties met meer dan 10.000 werknemers data op USB-sticks versleuteld. Onder bedrijven met 500 tot 10.000 werknemers ligt dit percentage zelfs maar op 7%.

Bijna de helft van alle respondenten geeft aan geen enkele vorm van beheer toe te passen op USB-sticks. 43% beheert daarnaast ook niet alle desktops die door mobiel werkende medewerkers worden gebruikt. Ook opvallend is het feit dat bijna een derde van alle respondenten geen idee heeft of de organisatie in het afgelopen jaar door een cyberaanval is getroffen.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware