'NSA en BND bespioneerden ook Nederlandse bedrijven'
19-05-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

'NSA en BND bespioneerden ook Nederlandse bedrijven'

Het lijkt erop dat ook Nederlandse bedrijven doelwit zijn geworden van spionage door de Duitse geheime dienst BND en Amerikaanse tegenhanger NSA. De BND blijkt internetverkeer dat via Duitsland naar onder andere Nederland loopt te hebben onderschept en afgeluisterd.

Dit meldt de Oostenrijkse politicus Peter Pilz tegenover Der Spiegel. De politicus maakt op een persconferentie in Berlijn meer informatie bekend over de spionagepraktijken. Onlangs werd bekend dat de BND in opdracht van de NSA Europese doelwitten bespioneerd. Niet alleen wordt data doorgespeeld aan de NSA, ook zou de BND lange tijd data voor de NSA hebben geanalyseerd en hierdoor ook zelf inzicht hebben gekregen in de informatie. Deutsche Telekom zou hier een belangrijke rol in hebben gespeeld en dit hebben gefaciliteerd.

Pilz stelt dat naast Nederland ook Oostenrijk en Frankrijk door de Duitsers zijn afgeluisterd. Deutsche Telekom zou hier een belangrijke rol in hebben gespeeld en dit hebben gefaciliteerd. De politicus roept de Oostenrijkse politiek op in actie te komen. Zo zouden medewerkers van de BND strafrechtelijk moeten worden vervolgd voor de spionage, Deutsche Telekom wordt aangepakt voor zijn aandeel in de praktijken en er een onderzoek wordt ingesteld. Deutsche Telekom is zelf overigens van mening niets verkeerd te hebben gedaan en simpelweg de Duitse wet te hebben gerespecteerd.

Terug naar nieuws overzicht
Security