Redactie - 20 mei 2015

Apple en Google schrijven Obama: 'Geen backdoor in onze besturingssystemen'

Technologiebedrijven als Apple, Google en Microsoft hebben in een brief aan de Amerikaanse president Barack Obama gevraagd geen nieuwe wet aan te nemen die inlichtingendiensten toegang geeft tot de versleutelde informatie in hun besturingssystemen.

De besturingssystemen van de bedrijven zijn zo versleuteld dat het onmogelijk is om persoonlijke data van de gebruikers te zien. Maar inlichtingen- en politiediensten in de VS dringen aan op een wet die hen van een achterpoortje voorziet, zodat ze altijd toegang zouden kunnen krijgen tot versleuteld dataverkeer op computers en smartphones.

'Versleuteling is hoeksteen van veiligheid in moderne informatie-economie'. In een brief, die in handen kwam van The Washington Post, kanten meer dan 140 technologiebedrijven, encryptie-deskundigen en burgerrechtenorganisaties zich tegen zo'n wet.

"Versleuteling is een hoeksteen van de veiligheid in de moderne informatie-economie", stellen de auteurs. "Encryptie beschermt elke dag miljarden mensen tegen ontelbare bedreigingen: straatboefjes die hun laptop of gsm proberen stelen, cybercriminelen die ons proberen op te lichten, bedrijfsspionnen die de meest kostbare geheimen van onze bedrijven proberen te stelen, regimes die de vrije meningsuiting willen verdrukken of buitenlandse inlichtingendiensten die onze geheimen willen achterhalen."

Imago

Een achterpoortje voor de eigen inlichtingendiensten maakt die encryptie hoe dan ook minder veilig, zeggen ze. "Of je het nu een voor- of achterdeur noemt, een moedwillige kwetsbaarheid inbouwen in beveiligde producten ten voordele van de overheid maakt die producten minder veilig tegen andere aanvallen."

Bovendien maken de producenten zich zorgen over het imago van Amerikaanse producten. Dat imago heeft al een flinke knauw gekregen door de onthullingen over spionage door de NSA, en het inbouwen van een achterpoortje zou heel wat gebruikers kunnen afschrikken.

"We dringen er bij u op aan om welk voorstel dan ook te verwerpen dat Amerikaanse bedrijven aanspoort om moedwillig de veiligheid van hun producten te verminderen", schrijven de auteurs nog. "We vragen dat het Witte Huis zich richt op beleid dat een sterke encryptie aanmoedigt in plaats van ondermijnt. Zo'n beleid zal op zijn beurt de cyberveiligheid, economische groei en mensenrechten in binnen- en buitenland beschermen."

In samenwerking met Datanews

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!