Copaco en IBM schetsen kansen en uitdagingen rond mobility
22-05-2015 | door: Witold Kepinski

Copaco en IBM schetsen kansen en uitdagingen rond mobility

Enterprise mobility verandert de manier waarop bedrijven werken. Voor de reseller en zijn klanten zijn er ontzettend veel kansen op het gebied van mobility, maar ook uitdagingen zoals beheer en beveiliging. IT-distributeur Copaco biedt een antwoord op deze uitdagingen met oplossingen uit het IBM Mobile First portfolio, zoals MaaS360 Mobile Device Management en Endpoint Protection. De komende jaren ziet de IT-distributeur uit Eindhoven met IBM MaaS360 veel kansen voor resellers waarmee ze data en devices van werknemers, die vaak onderweg zijn, kunnen beheren en beschermen. IBM biedt met de oplossingen uit haar Mobile First portfolio, een modulair platform voor het invullen van de mobility-strategie bij een eindgebruiker. Dit was de boodschap tijdens het Mobility Event, dat onlangs door Copaco en IBM in Maarssen werd georganiseerd.

Harold Bax (foto), Director Business Development bij Copaco, ziet veel nieuwe kansen voor resellers, die met mobiele technologie  organisaties kunnen helpen innoveren. “Klanten verwachten steeds vaker een mobiele service van bijvoorbeeld een ziekenhuis, overheid of energieleverancier. Ze willen graag door hen van informatie worden voorzien, bijvoorbeeld via een app. Resellers kunnen hierbij een rol spelen als innovator”, aldus Bax. “Innovatie heeft betrekking op nieuwe ideeën, producten, diensten en processen. Het proces van innoveren omvat het geheel van menselijke handelingen gericht op vernieuwing. Waar eigenlijk elk bedrijf met innovatie bezig zou moeten zijn om relevant te blijven voor klanten, valt dit in de praktijk tegen. In Nederland doet maar elf procent van het bedrijfsleven aan innovatie. Mobility is een mooie opportunity om te (gaan) innoveren!”

Behoefte

Bij Copaco is innovatie een belangrijk onderdeel van haar totale bedrijfsvoering. In 2000 zag je de mobiele telefoon al evolueren tot een IT-device. Daarom breidde Copaco destijds als eerste distributeur haar assortiment uit met mobiele telefonie en oplossingen voor beheer en beveiliging van mobiele apparatuur.

Toch wordt het belang van mobile device management nog onderschat. Er zijn legio bedrijven die zich onvoldoende bewust zijn van de risico’s en die uitdagingen hebben bij het beheer van hun mobiele apparatuur. Daar liggen nog veel kansen voor resellers.

Internet of Things

Bax verwacht dat er de komende jaren nog veel meer behoefte is aan beheer en het beschermen van devices en data. Een smartphone is eigenlijk een van de eerste Internet of Things (IoT), maar met de ontwikkelingen op het gebied van IoT zullen er steeds meer “mobiele devices” komen in allerlei verschillende zichtbare en ontzichtbare verschijningsvormen. Denk aan apparatuur, woningen, auto’s en kleding.

Deze devices zullen op een of andere manier weer in verbinding staan met back-end systemen, bijvoorbeeld van ziekenhuizen die medische gegevens vanuit de smartphones van patiënten opslaan. Dat de in dit geval privacy-gevoelige informatie middels mobile device management moet worden beschermd, behoeft geen betoog. Er komt echter veel kijken bij goede beveiliging en beheer van mobiele apparaten. Kijk bijvoorbeeld maar eens hoe een telefoon geconnecteerd is; daarvoor geldt vaak een complexe IT-infrastructuur.

Door de komst van Bring Your Own Device (BYOD) hebben bedrijven behoefte aan een partner die hen helpt bij het invullen van het mobility vraagstuk. Met haar ruime kennis en ervaring kan Copaco een centrale rol spelen voor leveranciers en resellers bij het in de markt zetten van mobiele oplossingen. Copaco is hierbij een full service specialist met kennis van producten en weet ook hoe deze kunnen samenwerken.

Trends

Tom Palmaerts, bekend van het Belgische onderzoeksbureau Trend Wolves, geeft resellers inzicht in de trends, kansen en bedreigingen rond mobility. Hierbij wordt gekeken wat de mobility trends zijn bij mensen in de leeftijd van 15 tot en met 30 jaar. Deze categorie gebruikt massaal social media apps op hun mobiele devices. Bijvoorbeeld muziek-app Spotify, dating-app Tinder, berichtendienst Snapschat en apps om online aankopen te doen. “Jongeren zijn constant met informatie en data bezig via hun apps. Beveiliging van data is hierbij belangrijk. Er zijn al jongeren die weten hoe ze anoniem op het internet kunnen surfen. Bij Snapchat wordt een bericht verstuurd, gelezen en daarna automatisch verwijderd. Dat vinden jongeren fijn, het geeft een zekere vorm van veiligheid. Soms gaan jongeren zo ver dat ze hun gezicht op sites met ‘defacing’ onherkenbaar maken. Maar wat vaak wel herkenbaar blijft is hun data, daar ligt de behoefte aan privacy en beveiliging”, aldus Palmaerts.

MobileFirst

“IBM speelt in op de vraag naar beveiliging en beheer met een complete enterprise mobilty oplossing”, aldus Maarten Keisers, Mobility Sales Lead bij IBM Security Systems Benelux. “Zo heeft IBM in samenwerking met verschillende partijen, waaronder Apple, de MobileFirst strategie ontwikkeld. Hiermee worden MobileFirst iOS Solutions geboden, die bestaan uit zakelijke apps geschikt voor clouddiensten. Alle data, de app zelf en het apparaat zijn op alle fronten beveiligd. MobileFirst target actief met specifieke branche-oplossingen, onder andere voor retail, gezondheidszorg, mobile banking, automotive en transport.”

Voor het totaalbeheer van mobiele devices, apps en data biedt IBM het MaaS360 Enterprise Mobility Management platform. Keisers vervolgt: “De MaaS360 technologie is overgenomen van het Amerikaanse Fiberlink Communications, leverancier van een clouddienst voor het beheren van mobiele apparaten. Je kunt er managed mobility services mee bieden. De overname is een uitvloeisel van de strategie om op mobiele toestellen betere beveiliging te bieden. MaaS360 is een echte enterprise mobility-oplossing, die onder andere wordt gebruikt in de financiële dienstensector en gezondheidszorg.”

Leads via Apple en IBM

IBM heeft de laatste jaren een breed mobility-portfolio opgebouwd, onder andere door de overname van MaaS360 en het Israëlische beveiligingsbedrijf Trusteer, dat zich specialiseert in antifraude-oplossingen op mobiele devices. Begin 2012 lijfde IBM ook al de onderneming Worklight in, dat toepassingen biedt voor de ontwikkeling van beveiligde mobiele applicaties. Keisers: “De markt gaat van mobile device management naar enterprise mobility management. Je zorgt voor de beste bescherming van data en applicaties met data leakage prevention en unified security endpoint management, zoals met MaaS360 Endpoint Manager. De MaaS360 Endpoint Manager beschermt tegen bijvoorbeeld ‘Man in The Middle Attacks’ (MiTMA). Deze strategie werpt zijn vruchten af. IBM MaaS360 wordt in de Benelux al gebruikt door Railcom, Waterschap Brabantse Wateren, Go Vlaanderen en OCMW. Geïnteresseerde klanten en prospects kunnen MaaS360 voor een maand gratis testen via deze link, waarbij ze binnen een paar minuten alle smartphones van een bedrijf kunnen beheren. In Nederland verkopen enkele partners actief MaaS360. Veel leads voor onze partners komen binnen via Apple en IBM leadsystemen.”

New licence trajecten

Gino Flem en Roel Gerrits, Accountmanagers IBM Software bij Copaco, geven aan dat Copaco resellers volop ondersteunt bij de verkoop van MaaS360. “We makenMaaS360 tastbaar door korte lijnen met IBM en resellers. We denken mee en participeren actief bij complexe ‘new license trajecten’. Daarbij bieden we proactief renewals en diverse financieringsmogelijkheden. Verder ondersteunen we resellers met co-marketingactiviteiten en bieden we snelle service rond administratieve IBM processen, zoals verlopen certificaten. Partners worden door ons voorzien van leadgeneratie, goede incentives en rebates, waardoor ze hun marge kunnen optimaliseren. Copaco is de haarlemmerolie tussen IBM en resellers.”

Meer informatie

Voor meer informatie over de mobility-oplossingen van IBM kunt u contact opnemen met het IBM Software team van Copaco Nederland ([email protected] of 040 2 306 365).

Terug naar nieuws overzicht
Mobility