FBI roept overheden en techbedrijven op te helpen versleutelde communicatie aftapbaar te maken
05-06-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

FBI roept overheden en techbedrijven op te helpen versleutelde communicatie aftapbaar te maken

De FBI wil versleutelde berichten van onder andere terroristen ondanks de encryptie kunnen aftappen en inzien. De Amerikaanse opsporingsistantie roept zowel overheden als techbedrijven op hierbij te helpen. De huidige werkwijze zou IS in de kaart spelen.

Michael Steinbach, onderdirecteur van de antiterrorisme unit van van FBI, heeft bij het veiligheidscomité van het Amerikaanse congres een verzoek ingediend voor nieuwe wetgeving die techbedrijven hiertoe moet bewegen. Steinbach benadrukt dat deze wet niets te maken heeft met massaal aftappen van dataverkeer, maar juist om gerichte acties tegen verdachten waarbij toestemming van ene rechter nodig is.

Leden werven, radicaliseren en plannen maken
Steinbach stelt dat er op dit moment geen manier is op versleutelde berichten verstuurd door terroristische organisaties als IS af te tappen. Hij wijst op het gevaar hiervan en stelt dat de FBI hierdoor niet op de hoogte is van de plannen van IS. Steinbach stelt dat versleutelde communicatie IS in staat stelt leden te werven, te radicaliseren en plannen te maken.

Het Amerikaanse congres erkent het probleem van versleutelde communicatie en noemt dit een dreiging voor de Verenigde Staten. Het is niet bekend of de oproep ook daadwerkelijk tot nieuwe wetgeving gaat leiden.

Terug naar nieuws overzicht
Security