Wouter Hoeffnagel - 12 juni 2015

Google-topman Eric Schmidt: ’Gefragmenteerde wetgeving maakt zakendoen op Europese markt onmogelijk’

De gefragmenteerde Europese wetgeving maakt het voor bedrijven onmogelijk zaken te doen op de Europese markt. Om niet achter te raken op de internationale markt zou Europese dan ook een gemeenschappelijke digitale markt moeten opzetten, waarin alle wetgeving is gelijkgetrokken.

Dit stelt Eric Schmidt, CEO van Google. Schmidt deed zijn uitspraken volgens The Wall Street Journal woensdag op een conferentie in Berlijn. De CEO van Google is van mening dat de wetgeving in Europese nog te veel gericht is op lokale markten, iets wat vroeger heel normaal was. Door de digitalisering is internationaal en digitaal echter juist de nieuwe manier van werken, iets wat Europa nog niet heeft omarmd.

Aanklacht wegens machtsmisbruik
Google ligt al langer in de clinch met Europa over wetgeving. Het bedrijf is door de Europese Commissie officieel aangeklaagd wegens machtsmisbruik via zijn zoekmachine. Het bedrijf zou eigen diensten hoog in de zoekresultaten hebben geplaatst, terwijl concurrenten doelbewust lager werden gezet. Google heeft al laten weten open te staan voor een schikking in deze rechtszaak, maar weigert schuld te erkennen.

Schmidt is niet de eerste topman van een techbedrijf dat de gefragmenteerde Europese wetgeving hekelt. Eerder uitte Richard Allen, Vice President Public Policy EMEA bij Facebook, al felle kritiek op de vele nationale toezichthouders van EU-lidstaten die op eigen houtje onderzoek uitvoeren naar Facebook. Deze onderzoeken zouden elkaar vaak overlappen en regelgeving zou elkaar tegenspreken. Allen waarschuwde dat het voor bedrijven hierdoor te ingewikkeld is om te voldoen aan de vele verschillende (privacy-)wetgeving die binnen de EU van kracht is. 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!