Equalit beschermt IT-omgeving van negen gemeenten
25-06-2015 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Equalit beschermt IT-omgeving van negen gemeenten

Equalit levert het Shared Service Center de ICT-dienstverlening aan de gemeenten Alphen-Chaam Baarle-Nassau, Gilze-Rijen, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Oosterhout, Woensdrecht en Zundert. Daarnaast verzorgt Equalit ook ICT-dienstverlening voor de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) en de sociale werkvoorziening Go. Bij de verschillende partijen zijn in totaal ongeveer 2.000 eindgebruikers actief. Een virusuitbraak kan dan ook bij veel verschillende partijen voor problemen zorgen. Equalit vertrouwt op Trend Micro om de centrale IT-omgeving te beschermen. 

“Equalit heeft ongeveer zeventig medewerkers in dienst. Ongeveer de helft hiervan is verantwoordelijk voor het beheer van de technische omgeving en het verzorgen van de servicedesk. Onze IT-omgeving bestaat uit een Vblock, een kant-en-klare converged infrastructuuroplossingen van VCE. Deze is ondergebracht in een datacenter in Rijen. Daarnaast beschikken we over een tweede datacenter in Oosterhout, dat dienst doet als uitwijklocatie om eventuele problemen in het primaire datacenter te kunnen opvangen”, zegt Martijn Langer, Coördinator Operations & Servicedesk bij Equalit.

Trend Micro geeft vertrouwen
“Equalit bestaat nu tien jaar en is direct bij de oprichting in zee gegaan met Trend Micro. We zijn nog steeds erg tevreden met de oplossingen van het bedrijf, die zich in de afgelopen tien jaar bij ons in de praktijk hebben bewezen. Zo hebben we nog nooit met een grote virusuitbraak te maken gehad, wat vertrouwen geeft”, legt Martijn Langer uit. “Trend Micro biedt ons één suite die alle elementen afdekt die wij willen gebruiken. We kunnen met de oplossingen onder andere fileshares scannen, e-mail beveiligen, webbeveiliging bieden of Citrix servers beschermen. Door alle informatie en functionaliteiten op een centrale plek beschikbaar te hebben, kunnen we efficiënt werken en veel tijd uitsparen.”

“We hebben jarenlang op onze servers met veel tevredenheid gebruik gemaakt van OfficeScan. Onlangs zijn we voor een groot deel overgestapt op Deep Security van Trend Micro. Een belangrijke aanleiding voor de overstap is de mogelijkheid anti-virussoftware direct op onze VMware ESX servers te installeren, zodat we niet meer iedere individuele server apart hoeven te voorzien van een anti-virus client. Dit wordt ook wel agentless werken genoemd. We hebben hiervoor ook gekeken naar concurrerende leveranciers. Trend Micro was echter de eerste die de mogelijkheid biedt agentless met onze ESX servers te werken.” 

Pilot project met Deep Security
“We hebben Deep Security in eerste instantie uitgeprobeerd in een pilot project, waarbij we zowel OfficeScan als Deep Security op een VMware ESX server hebben geïmplementeerd om de prestaties te kunnen vergelijken. Deep Security bleek ten opzichte van OfficeScan een flinke prestatiewinst op te leveren. We kunnen met Deep Security 10% meer gebruikers hosten op een fysieke server dan met OfficeScan. We hebben de oplossing inmiddels breder uitgerold op onze servers. Doorgaans worden wij bij dit soort projecten bijgestaan door onze partner Amitron. Dat was in dit geval niet nodig, aangezien wij door Trend Micro zijn opgenomen in een opleidingsprogramma voor Deep Security.”

Ivo Care, Systeembeheerder Backend bij Equalit, vertelt over de implementatie: “De implementatie van Deep Security is erg soepel verlopen. We zijn niet tot nauwelijks uitdagingen tegengekomen. De uitrol is inmiddels dan ook vergevorderd en bevindt zich in de afrondende fase. Trend Micro wordt binnen Equalit al jaren gebruikt, waardoor we goed bekend zijn met de oplossingen van het bedrijf en de configuratiemogelijkheden. Dat helpt natuurlijk bij het configureren van oplossingen.”

Managed Complete Suite
Martijn Langer voegt hieraan toe: “We hebben OfficeScan nog steeds op een aantal servers draaien voor apparaten die zich buiten ons virtualisatieplatform bevinden. OfficeScan is onderdeel van de Managed Complete Suite van Trend Micro, dat verder bestaat uit de componenten IMSVA voor het scannen van e-mail, IWSVA voor web security, Mobile Security voor het beveiligen van mobiele apparaten, ServerProtect for Storage voor de beveiliging van opslagsystemen en ScanMail for Exchange voor mailservers. We hebben in totaal 2.000 licenties voor Managed Complete Suite en zowel 114 serverlicenties als 36 CPU-licenties voor Deep Security.”

Ivo Caré vult Martijn Langer aan: “Bij de implementatie van de Managed Complete Suite van Trend Micro is Amitron overigens wel betrokken geweest. Deze oplossing hebben we al jaren draaien. Vorig jaar hebben we geüpgraded naar de nieuwste versie, met name door de mogelijkheden op het gebied van redundantie.

Proactief handelen
Beveiliging tegen virussen is op dit moment reactief. Een virus wordt gedetecteerd, waarna je reageert om dit probleem op te lossen. Wij willen bij Equalit in de toekomst naar een proactieve benadering. Denk hierbij aan het monitoren van netwerkverkeer en een application firewall, een vorm van een firewall die zowel de input en output van, als de toegang tot een applicatie of dienst bewaakt. Hiermee willen we voorkomen dat systemen geïnfecteerd worden met virussen, in plaats van te reageren op infecties die al hebben plaatsgevonden.”, aldus Langer. 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security