Redactie - 18 juli 2015

CAD virtualisatie met Citrix, NVIDIA en HP

Sinds 1969 ontwikkelt CCM high-end mechatronische producten en productiesystemen. Dit doet CCM voor onder andere Philips, ASML en kleinere bedrijven en start-ups. Het ontwikkelen van die systemen kan niet zonder PDM en CAD systemen. Deze systemen zijn vaak onbetaalbaar voor kleine bedrijven. Daarnaast was er voor de medewerkers van CCM de behoefte om CAD locatie en device afhankelijk te kunnen aanbieden.

Rutger Vossebeld (CCM, Designer IT), Peter Simons, (System designer IT) en Rien Beije, (Manager Operations Support) gingen op zoek naar een oplossing en kwamen al snel terecht bij CSN Groep met de CAD in the Cloud oplossing.

In 1999 was CCM aanwezig op een IT event waarbij overal van de daken werd geschreeuwd dat een Terminal Server de oplossing was die CCM nodig had. Rutger Vossebeld: “Bij elk standje werd de Terminal Server oplossing gepromoot. CAD applicaties op de terminal server installeren en vervolgens een goede gebruikerservaring bieden was geen issue volgens deze aanbieders. Die mensen snapten het niet. CAD applicaties vragen een serieuze omgeving. In 2004 zijn we wel beperkt gebruik gaan maken van Terminal Server”.

Peter Simons, System designer IT: “Alleen was de techniek toen nog niet zo ver dat wij ook de CAD applicaties gevirtualiseerd konden aanbieden. In ieder geval niet zonder een heel slechte gebruikerservaring. Wij hebben het toen dus bij het aanbieden van Office gelaten.”

De wens om ook CAD applicaties vanuit een gevirtualiseerde omgeving aan te bieden bleef echter bestaan. Eigenlijk werd deze wens steeds urgenter. Rutger: “CCM wil graag een kraamkamer zijn voor ideeën van kleine bedrijven en start-ups. Maar deze bedrijven hebben niet de resources om in CAD applicaties te investeren of ze gebruiken andere pakketten. Dit frustreert het engineeringsproces. We wilden echt een stap verder en onze medewerkers kunnen voorzien van een CAD desktop om thuis te ontwikkelen, maar ook kleine ondernemingen en start-ups die samen werken met CCM aan projecten deze mogelijkheid geven.”

De uitdaging bij CCM zag er als volgt uit

• Mensen moesten toegang krijgen op locatie en ook de kennis op locatie.
• Hoe gaan we het applicatiebeheer inrichten en vereenvoudigen?
• Hoe verkrijgen we de IT kennis die er niet is?
• Hoe zit het met IT security?
• Is er een centrale plek voor de data?
• En wat zijn de juridische implicaties?

Rutger; “Het was eigenlijk gelijk duidelijk: we moesten op zoek naar de juiste techniek voor CAD virtualisatie en de juiste IT partner om dit binnen CCM te realiseren.”

Dus zo startte de zoektocht voor CCM. Peter: “We zochten naar onderscheidende IT dienstverleners. Geen partijen die roepen dat ze het kunnen, maar diegenen die het ook kunnen bewijzen.”

Rutger: “Ik had op internet al wel het een en ander over CAD VDI gelezen, maar ik was wel sceptisch over de gewenste gebruikerservaring en de investeringen om het te verwezenlijken. Het moest wel in verhouding blijven”. Op internet heb ik het concept CAD in the Cloud van CSN Groep voorbij zien komen. Om de beloftes zelf te ervaren ben ik naar een seminar van CSN Groep geweest en heb ik in een live omgeving kunnen zien dat CAD VDI werkt.

Ik was nog steeds sceptisch maar wel enthousiast. Na de demo bij CSN Groep was ik overtuigd dat CAD VDI de oplossing zou kunnen zijn.”

Bij terugkomst in Nuenen is Rutger gaan rekenen hoe dat voor CCM zou uitpakken. Het werd duidelijk dat CCM de investering vooral zou gaan terugverdienen op beheer. Zowel op kosten als op tijd en capaciteit. De tijd voor CCM was aangebroken om IT-dienstverleners te gaan uitnodigen.

Rutger: Van HP (Johan Benning) kregen we op de storage beurs de onafhankelijke bevestiging dat CSN Groep de club was die het kon. Na die beurs hebben we contact opgenomen met Michiel van Bergen om eens te komen praten.”

Demo server voor Proof of Concept
In samenspraak tussen CCM en CSN Groep werd besloten een Proof of Concept op te zetten.
Door CSN Groep werd als snel bij HP een demo server besteld en ingericht naar de eisen en wensen van CCM. Dit betekende: Citrix als Hypervisor (VMWare beschikte toen nog niet over de juiste vGPU techniek), nVidia K2 kaarten voor de grafische rekenkracht en Siemens NX als CAD applicatie. Het voordeel van Siemens NX is dat het pakket virtualisatie-techniek ondersteunt.

Om draagvlak te creëren werden in een vroeg stadium IT, management en operatie er bij betrokken, aldus Rien Beije, Manager Operations Support, “We moesten ook wel want we hadden “verwende” gebruikers met de meest high end systemen. We hadden als eis dat het draaien van het model realtime moest. Het gaat namelijk om de gebruikers ervaring. We zijn gestart met een aantal machines. Maar we kregen van CSN Groep het advies om gewoon alles aan te zetten. Alles 100% belasten voor een juiste praktijk ervaring, en het werkte.”

Rutger: “De gebruikers die in de pilot mee deden waren snel om. Die konden nu opeens thuis werken. We hoefden het niet te verkopen aan de gebruikers, de gebruikers omarmden het. Na evaluatie met CSN Groep heeft CCM besloten de demo server te aan te schaffen om gevirtualiseerde CAD applicaties te gaan aanbieden, voor zowel interne als externe gebruikers. Er is nu een office desktop beschikbaar voor de kantoorwerkers en een CCM CAD desktop voor engineers en “externen”."

De voordelen van CAD virtualisatie zoals CCM die nu ervaart:

• Het laden van modellen gaat nu sneller. We zitten rechtstreeks op de backend via een 2 Gbit/s verbinding
• Het scheelt tijd om een werkplek uit te rollen
• Alle versies van de desktops en daarop draaiende software zijn hetzelfde
• Informatie staat centraal op dezelfde plek
• Externen kunnen gebruik maken van CAD applicaties die eerst voor hen onbereikbaar waren
• Zo min mogelijk golden images
• Minder beheerkosten met de VDI oplossing
• Updaten gaat snel en gemakkelijk

Rutger: “CSN Groep heeft ons goed geholpen. CSN Groep was voor ons de integrator van de middelen en oplossingen van Citrix, HP en nVidia. One stop shopping. Het concept spreekt ons aan: we (CSN) regelen een server en richten deze in met jullie spullen.”

Rien: “Natuurlijk waren er ook issues in het traject. Dat waren vooral profiel zaken zoals de mailbox in Outlook, maar dat is opgelost. Naast wat kleine andere probleempjes is de pilot bijzonder vlot verlopen.

Het belangrijkste was de gebruikerservaring met Siemens NX. En die was goed.”

De gebruikte VDI techniek bij CCM:
CCM heeft er voor gekozen om de vGPU technologie toe te passen. Met deze techniek kan de K2 kaart in 2, 4, 8 of 16 stukken verdeeld worden. Deze vGPU profielen worden samen met een aantal vCPU’s en memory toegekend aan een VM. CCM is gestart met een HP DL380 gen. 9 met één nVidia K2 kaart. In een DL380 passen 2 van deze grafische kaarten.

Het voordeel is dat elke engineeringsdesktop zijn eigen set aan computerkracht heeft. Zowel voor CPU als voor GPU. Op deze manier zitten de engineers elkaar nooit in de weg als het om computer resources gaat.

Bovendien is de grafische oplossing schaalbaar in 4 verschillende GPU profielen van Ultra-Hi End tot Entry-Level. Een mix van deze profielen is ook mogelijk. Hiermee kan de desktop dus worden afgestemd op de behoefte van de engineer en de grootte van de CAD modellen.

Een limitatie is dat er dus maximaal 32 engineers (met 2 x K2) op 1 server kunnen werken. Bij circa. 10 gebruikers is er al een goede business-case te maken om een server in te zetten ten opzichte van 3D CAD werkstations vooral als alle voordelen van centraal IT beheer en snel uitrollen van de werkplek hierin meegenomen worden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!