Redactie - 06 augustus 2015

Wat is Big Data?

Big Data is een term die regelmatig voorbij komt. Ook de kandidaten van de Dutch BI Award laten zien dat zij Big Data serieus nemen. Maar wat is Big Data eigenlijk precies? Vele worstelen met deze term, waarover veel verwarring bestaat en geen algemeen geaccepteerde definitie te vinden is. “We weten allemaal dat het te maken heeft met grote hoeveelheden data, met snelle verwerkingstijd en ettelijke verschillende verschijningsvormen. Dat zegt nog niets, want wat is een grote hoeveelheid? Wat is snel en wat zijn ettelijke verschijningsvormen?”, schrijft Rick F. van der Lans, vakjurylid van de Dutch BI Award.

Voor sommigen is Big Data vooral goed gestructureerde sensordata of door machines gegeneerde data. Andere denken bij Big Data juist aan ongestructureerde tekstdata afkomstig uit bijvoorbeeld social media. Andere stellen juist dat Big Data betrekking heeft op semi-gestructureerde data in bijvoorbeeld weblogs.

Big is relatief
Big is een relatief begrip, wat het niet eenvoudiger maakt. Wat voor een Europese onderneming veel is, kan immers voor een even groot Amerikaanse bedrijf een gemiddelde hoeveelheid zijn. Wat is dus big? Gaat het wel om de hoeveelheid data? Of juist meer om wat we met data kunnen doen, bijvoorbeeld analyseren? Wat is een big data-systeem precies?

Rick F. van der Lans bekijkt Big Data-systemen vanuit verschillende invalshoeken en laat hierdoor licht schijnen in de duisternis die rond Big Data heerst. Lees meer in het artikel ‘Wat is Big Data nu eigenlijk precies?

Dutch BI Award 2015
Met de Dutch BI Award 2015 zet Passionned de slimste organisatie van Nederland in het zonnetje. Maakt u zelf slim gebruik van BI? Dan kunt ook u meedingen naar de titel ‘Slimste organisatie van Nederland’ en de Dutch BI Award. Aanmelden voor deze verkiezing is mogelijk via de website van Passionned. De inschrijving sluit op 31 augustus 2015.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!