Redactie - 22 juli 2015

'De toekomst is cloud'

Juniper is al jaren een fabrikant van routers, switches en firewalls voor de zware gebruikers. Onder de klanten treffen we ISP’s, hosting bedrijven, grote ondernemingen en telecomoperators. Tijd voor een nadere kennismaking.

Het Juniper kantoor treffen we aan op Schiphol-Rijk, gelegen op een strategische locatie nabij de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Aldaar spreken we met de technical director EMEA Nico Siebelink en senior system engineer Rick Mur.

Juniper is net als alle andere mastodonten in de internetwereld een relatief jong bedrijf. Het was de iconische Pradeep Sindhu die in 1996 in het Amerikaanse Sunnyvale de basis legde voor de onderneming. Hij zag dat internet aan het ontluiken was en er daardoor behoefte aan routers ontstond die het snel groeiende verkeer efficiënt konden afhandelen. Tot die tijd was internet, onder de naam ARPAnet (Advanced Research Projects Agency Network), een netwerk voor academische en militaire toepassingen. Om de snelle ontwikkeling vanuit die positie mogelijk te maken, was er behoefte aan krachtige, betrouwbare en schaalbare systemen, die uiteindelijk voor een carrier grade infrastructuur (beschikbaarheid 99,999%) borg zouden kunnen staan. De eerste afnemers waren de grote Amerikaanse ISP’s en serviceproviders, waaronder AT&T en Verizon. Een van de eerste producten, de M40, begon in 1998, na een ontwikkeltijd van twee jaar op de markt. Gesteund door het succes in de carrier markt, is Juniper in 2004 ook in de enterprise markt gestapt. Vanaf dan is de scope breder getrokken, Juniper Networks ontwikkelt en levert oplossingen op het gebied van routing, switching en security in datacenter- en campusomgevingen en voor de netwerken van serviceproviders. Kortom het zwaardere segment van de markt, waar ook bedrijven als HP, DELL en Cisco actief zijn.

Groeien via acquisitie, liever niet

Elk bedrijf wil groeien en doet dat door organische groei of via acquisities. Nico Siebelink is duidelijk: “Om verdere groei mogelijk te maken heeft het bedrijf, dat gewoonlijk organische groeit, NetScreen geacquireerd, en bracht daarmee een bijzondere technologie binnen bereik van de Juniper engineers.” Want, en daarin is Juniper nog steeds een uitzondering; de fabrikant ontwikkelt zelf de ASIC’s die het hart van de systemen vormen. Siebelink: “Andere fabrikanten maken gebruik van kant en klare chipsets van bijvoorbeeld Broadcom en Marvell Technology, dat is flexibel maar beperkt de mogelijkheden om te differentiëren”. De ASIC’s zitten in de forwarding plane van elke router. De ASIC’s zijn als FPGA geconstrueerd waardoor de hardware gedurende de hele levensduur configureerbaar is. De hardware laag in de forwarding plane is dus aan te passen als daar behoefte aan is. Met dit concept heeft Juniper al vanaf het begin de gelaagde structuur in de praktijk gebracht, waarop nu SDN gebaseerd is: Een gescheiden controle plane en de forwarding plane.

De toekomst is de cloud

CIO’s staan onder druk. Het moet allemaal sneller en goedkoper. Vandaar dat de trend naar cloud computing niet meer te stoppen is. Al was het alleen al om de vraag naar capaciteit te borgen. Vele krachtige servers via een netwerk verbinden is de enige manier om ook in de toekomst aan de snel groeiende vraag naar capaciteit en rekenkracht te voldoen. De structuur van onze hersenen, veel kleine eenheden die aan elkaar gekoppeld een sterk brein realiseren, is daarbij het voorbeeld.

Tal van bedrijven beginnen cloud technologie onderdeel te maken van hun bedrijfsstrategie. Daarbij is de private cloud nog steeds een belangrijke troef. Zowel vanuit strategisch, als regelgeving perspectief. Rick Mur wijst er op dat dankzij cloud technologie grote financiële voordelen te bereiken zijn bij snelle en strategische aanpassingen in de capaciteit. Rick Mur: “Banken zoals UBS, omarmen het concept. Belangrijk is daarbij de orkestratie, het managen van de netwerkinfrastructuur. Snel modules en segmenten configureren kan niet meer via de command line.” OpenStack, de op XML gebaseerde standaard om via SDN netwerken en andere infrastructuren te ontwikkelen en definiëren, is een van de populaire manieren om de orkestratie ter hand te nemen. De automatisering van de netwerk uitrol is ook voor resellers de grootste uitdaging van dit moment. Het wordt nu mogelijk een datacentrum in 32 uur uit te rollen, dat waren tot nu toe al snel zo’n drie weken. Grote spelers zoals Google hebben de kennis in huis ontwikkeld om datacentra snel en efficiënt op te zetten. Zij hebben daarvoor hun eigen recepten bedacht. In Nederland zijn er tal van innovatieve initiatieven die om ondersteuning vragen, daar kan Juniper als toeleverancier goed op inspelen. En Nederland heeft met de Amsterdam Internet Exchange een belangrijke troef. DINL bouwt daar op verder. De Stichting DINL verbindt de aanbieders van digitale infrastructuur in ons land. Via deze stichting worden datacentra, de hostingindustrie en netwerkproviders bij elkaar gebracht om synergievoordelen en een strategische positie te verkrijgen. Michiel Steltman van DINL heeft een belangrijke inzet: Internet als de derde ‘mainport’ van Nederland en de digitale gateway van Europa.

De snelheid gaat maar door

Nico Siebelink: “Mensen realiseren het zich amper, maar de groei van internetcapaciteit is fenomenaal. Ethernet verbindingen met een capaciteit van 100 Mbit/s hebben inmiddels plaats gemaakt voor verbindingen met 100 Gbit/s. De capaciteitsgroei is zelfs een factor 10.000 ten opzichte van het originele ontwerp, hij is goed te visualiseren door een koperen koudwaterbuis van 15 mm te nemen. Als we zelf uitgaan van de originele 10 Mbit/s verbinding die bij ontwikkeling van het protocol geïntroduceerd werd, dan hebben de buizen nu een capaciteit die tienduizend keer groter is, en zouden dus een 100 keer grotere diameter (1,5 m) moeten hebben.” Toch is de Ethernetkabel niet dikker geworden. Het gebruik van glas wordt voor grotere afstanden noodzakelijk, maar is relatief kostbaar omdat de optische units aan beide zijden van de kabel duur zijn. Toch komt het moment steeds dichterbij dat koper uit de datacentra zal verdwijnen.

POC omgeving voor de EMEA-klanten

Voor we afscheid nemen moet uiteraard een bezoek gebracht worden aan het proof of concept (POC) testlab in Schiphol-Rijk. In deze ruimte staan routers, switches en firewalls van Juniper opgesteld. Samen met testsystemen van Spirent en Agilent wordt de opstelruimte gebruikt om EMEA-klanten de ruimte te geven nieuwe netwerkconfiguraties te testen. Het lab is des te belangrijker omdat individuele gebruikers nooit kunnen investeren in de kostbare testsystemen die hiervoor noodzakelijk zijn. Tussen de racks met duizenden units zoemt de warme lucht ons tegemoet. Rick Mur: “Voor bedrijven die validatie van hun concepten hoog in het vaandel hebben staan, is dit ‘the place to be’.” 

Door: Hans Steeman

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!