Criminelen bespioneren overheidsinstellingen en pers in de Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland
01-08-2015 | door: Pieter Werner

Criminelen bespioneren overheidsinstellingen en pers in de Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland

ESET heeft een uitgebreide analyse gemaakt van de wijze waarop de cyberspionagegroep achter de malwarefamilie Win32/Potao te werk is gegaan. De Potao-familie is een typische cyberspionage-trojan, die wachtwoorden en gevoelige informatie steelt om ze vervolgens aan te bieden aan de aanvaller. De cyberspionnen gebruikten de malware met name voor het stelen van data van overheidsinstellingen in Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland en een persdienst in Oekraïne.

Social engineering
Win32/Potao is dan ook een voorbeeld van spionagemalware en actief sinds 2011. De laatste twee jaar werd deze malware steeds vaker gesignaleerd. Opvallend was dat de spionnen geen misbruik hoefden te maken van softwarelekken of gaten in de beveiliging. Ze pasten met name social engineering toe, een methode die uitgaat van het manipuleren van mensen.

Gerichte aanvallen
De aanvallen met de malware waren beslist niet willekeurig. Net als BlackEnergy, is Potao gebruikt om Oekraïense overheidsinstellingen, militaire doelen en een grote persdienst te bespioneren. Ook leden van MMM, een financieel piramidespel, dat populair is in Rusland en de Oekraïne, zijn zo in de gaten gehouden.

Encyrptiesoftware als infectiehaard
Uit de analyse blijkt dat er een relatie is met een Russische versie van TrueCrypt en de truecryptrussia.ru website. Deze website leverde niet alleen geïnfecteerde encryptie software, maar trad in sommige gevallen ook op als een command and control (C&C) server voor de backdoor. Dat is opvallend, wat TrueCrypt is een bekende, veelgebruikte oplossing voor het versleutelen van data.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security