Witold Kepinski - 14 augustus 2015

Conrad Electronic introduceert Controllino voor IoT

Nieuwe technologieën zoals het Internet of Things (IoT) versnellen de mate van automatisering. Controllino verbindt open-source-software met krachtige PLC-hardware voor industriële toepassingen of voor de gebouwentechniek, aldus Conrad Electronic.

Meestal bundelen fabrikanten meerdere PLC-modules en de bijbehorende ontwikkelaarsomgeving. Per broncode of grafische gebruikersinterface kunnen dan de in- en uitgangen van de besturingsunit individueel bestuurd worden. Daarbij gebruikt iedere producent zijn individuele standaards of ondersteunt alleen functies voor interfaces die de eigen hardware bezit. Deze beperkingen leiden vaak tot problemen, aldus Conrad Electronic. Bijvoorbeeld als besturingstechniek van verschillende aanbieders via het netwerk verbonden moet worden. Het probleem betreft niet alleen complexe industriële toepassingen, maar treft in de praktijk ook de omgeving van de huisautomatisering.

Controllino biedt een intelligente uitkomst voor het compatibiliteitsdilemma. De productfamilie (bestaande uit drie krachtige PLC-modules) richt zich namelijk op de Open-Source-programmeertaal Arduino, welke beschikt over een geïntegreerde ontwikkelaarsomgeving (IDE). De Arduino-IDE is een platform-onafhankelijke JAVA-toepassing met code-editor en geïntegreerde compiler. Besturingsprogramma’s kunnen direct in C/C++ gemaakt worden. Daarnaast is een tijdbesparende programmering via libraries mogelijk. Op die manier ondersteunt de Arduino-IDE bijvoorbeeld de bekende avr-gcc-Library. Dankzij de grote community worden Arduino en zijn bibliotheken steeds verder ontwikkeld. Ook de koppeling van commerciële uitbreidingen (Third-Party) en de zuiver visuele programmering zijn mogelijk. De ontwikkelingsomgeving van Arduino ondersteunt alle bekende interfaces en board-functies. Voor de besturingssystemen Windows, Mac OS X en Linux zijn omvangrijke tutorials en compatible software beschikbaar. De gegevensoverdracht naar de besturingsunit gebeurt via USB- of de seriële interface.

De Controllino-familie bestaat uit drie krachtige PLC-modules. Alle modellen worden geprogrammeerd via de Arduino-IDE. Het instapmodel – de Controllino Mini - beschikt over een hoogwaardige ATmega328 microcontroller met 16 MHz kloksnelheid. Het board biedt uitgebreide interfaces: 1x RS232-interface, 1x SPI-interface, 6x relaisuitgangen, 8 x analoge/digitale ingangen en 8x digitale uitgangen. Het middelste model – de Controllino Maxi - gebruikt een krachtige ATmega2560 microcontroller (kloksnelheid: 16 MHz) en biedt uitgebreide interfaces, waaronder ook een ethernet-interface. Bij het topmodel – de Controllino Mega - met ATmega2560 microcontroller (kloksnelheid: 16 MHz) zijn er eigenlijk geen wensen meer over. De besturingsunit scoort met ethernet-interface, uitgebreide interface- uitrusting (2 x RS232, 1 x RS485, 1 x I2C, 1 x SPI) alsook een totaal van 45 digitale resp. analoge uitgangen, aldus Conrad Electronic.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!