Wouter Hoeffnagel - 20 augustus 2015

Meer vraag naar printers in West-Europa, maar minder in Nederland

De vraag naar printers in West-Europa is in het tweede kwartaal licht gegroeid. Ten opzichte van dezelfde periode in 2014 liet de markt een groei van 1% zien. Vooral Multi-Function Printers (MFP’s) doen het goed. In Nederland is het aantal verkochte printers met 9% gedaald.

Dit blijkt uit cijfers van marktanalysebedrijf CONTEXT. “De verkoop van Inkjet Multi-Function Printers (MFP’s) via IT-distributeurs is met 4% gestegen en blijft hiermee goed voor 60% van alle verkochte printer hardware in de regio”, zegt Zivile Brazdziunaite, analist imaging markt bij CONTEXT. “HP en Canon waren verantwoordelijk voor de grootste groei met een jaar-op-jaar groei van respectievelijk 5% en 17%.”

Minder verkochte Laser SFP’s
Met de groeiende populariteit van MFP’s neemt de populariteit van Laser Single-Function Printers (SFP’s) juist af. Het segment liet in het tweede kwartaal een daling van 10% zien. De verkoop van Laser MFP’s is juist met 6% gestegen. De omzet van het segment Laser MFP’s is echter juist met 6% gedaald door een daling van de gemiddelde verkoopprijs, vooral onder kleuren Laser MFP’s. De gemiddelde verkoopprijs van deze units is gedaald van 739 euro naar 635 euro. Vooral de hevige concurrentie in het segment en veranderingen in de productmix nu leveranciers van kopieermachines steeds meer A4 modellen aanbieden is hiervoor de aanleiding.

Het totaal aantal verkochte dure A3 kleuren Laser MFP’s is afgenomen. De verkoop van units die minder dan 1.499 euro kosten is juist met 22% gestegen. Samsung is in dit segment marktleider met een marktaandeel van 37%, gevolgd door Xerox met een marktaandeel van 29%. Oki staat op de derde positie van 17%.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!