Te beperkte blik bij migratie naar cloud
21-08-2015

Te beperkte blik bij migratie naar cloud

Veel organisaties migreren hun IT systemen naar de cloud met een te beperkte blik. Een migratie is in veel gevallen een technische exercitie die de gebruiker weinig functioneel voordeel oplevert. Een goed voorbeeld is een Exchange migratie naar Office 365. Naar mijn mening zijn er veel meer mogelijkheden bij een cloud migratie die nu binnen bereik zijn door lage investeringskosten. In deze blog geef ik een overzicht van vragen die niet of niet goed beantwoord worden bij cloud migratie trajecten. In een aantal vervolg blogs zal ik op ieder onderwerp dieper ingaan.

Plaats- en apparaat onafhankelijk werken
Gebruikers willen ongeacht hun locatie en apparaat de data benaderen en gebruiken. Wat doe je als een gebruiker inlogt vanuit een onverwachte locatie? En hoe zit dat met het beheer van devices en mobile apps? Hoe zorg je ervoor dat je de eindgebruiker de flexibiliteit geeft die ze willen zonder compromissen te doen op beveiliging? Dit zijn uitdagingen waar iedere IT manager vandaag de dag mee te maken heeft.

Waar is de “plek” in werkplek?
De naam al suggereert dat er een plek is waar de gebruikers kunnen inloggen. Een plek waar ze gezamenlijk aan documenten werken, informatie delen en misschien zelfs online discussies voeren. Hoe kun je als organisatie een plek en structuur bieden waardoor je medewerkers vrij kunnen samenwerken zonder hun flexibiliteit in te perken? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers ook kunnen samenwerken ga je om met externe partners, klanten en leveranciers?

Écht samenwerken
De grens van uw organisatie stopt niet bij de firewall. Medewerkers werken samen met partners, klanten en leveranciers. Ook in dit proces werken zij gezamenlijk aan documenten, stellen ze elkaar vragen en worden afspraken gemaakt. Je wilt er voor zorgen dat je medewerkers zo efficiënt mogelijk hun werk kunnen doen, maar goede beveiliging van deze bedrijfsdata blijft een voorwaarde. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers geen gebruik maken van de online fileshare applicaties? Of beter, hoe geef je medewerkers een beter alternatief dan de online fileshare applicaties?

Citrix de deur uit?
Veel organisaties hebben applicaties die op Windows Server draaien door middel van Citrix beschikbaar gemaakt. Na de migratie van Exchange naar Office 365 zal je zien dat het gebruik van Citrix al enorm afneemt. Welke applicaties hebben Citrix nog nodig? Is het 't waard om de dure Citrix in de lucht te houden? Zijn er andere oplossingen om deze applicaties beschikbaar te maken?

Ik ben erg benieuwd naar uw ervaringen en antwoorden op bovenstaande vragen. Stuur mij een tweet via @IAMbestpractice of stuur een mailtje. Komende weken zal ik op ieder onderwerp verder ingaan en bovenstaande vragen zo goed mogelijk beantwoorden.

Door: Wim van den Heijkant, Teamlead Identity & Access Management bij QS solutions

Terug naar nieuws overzicht
Cloud