Witold Kepinski - 31 augustus 2015

Forehand ziet groeiende behoefte aan snelle en betrouwbare datacommunicatie

Forehand, distributeur van actieve en passieve netwerkcomponenten, bestaat 25 jaar. De totaaldistributeur uit Rotterdam ziet groeikansen voor zichzelf, de installateurs en IT-resellers in onder meer zorg, educatie, retail, utiliteit en datacenters. “De vraag naar datacommunicatie in die markten versnelt”, vertelt directeur René Vrij. “Door de opkomst van IP-gerelateerde apparatuur is er veel behoefte aan snelle en ook betrouwbare bekabeling en aanverwante producten.”

Distributeur Forehand Network Components & Devices ontstond 25 jaar geleden uit een automatiseringsbedrijf dat goede zaken deed met netwerkcomponenten. “Forehand is ontstaan door de toenemende vraag naar netwerkbekabeling”, memoreert Vrij. “Het bedrijf verkocht (passief) koper- en glasvezel producten voor netwerken en kreeg steeds meer klanten, vooral installatiebedrijven. We zijn ooit gestart met netwerkkabels, maar er kwam steeds meer vraag naar aanverwante producten als kasten en koeling. Inmiddels leveren we niet alleen passieve componenten – dus alles wat vastzit aan bijvoorbeeld een gebouw, zoals kabels, kasten en koeling – maar ook actieve componenten als switches, routers, access points. We leveren feitelijk alles wat hoort bij een netwerk op het gebied van datacommunicatie.”

Het meest verkocht momenteel zijn de 10-gigabit ethernet kabels CAT 6A. Vrij: “Die worden veel geïnstalleerd in en rond ziekenhuizen en onder meer in utiliteits – en overheidsgebouwen. De kabels zijn erg toekomstgericht vanwege de hoge bandbreedte, die nodig is met het oog op alle nieuwe apparatuur die eraan zit te komen. Er komen steeds meer IP-devices. Ter vergelijking: camerasystemen waren tot zo'n drie jaar geleden nog de oude Coax-systemen. Dat zijn nu standaard allemaal IP-camera's. Een groot voordeel daarvan is dat switches de devices voorzien van Power over Ethernet (PoE). Nieuwe IP-gerelateerde apparaten passen daarom rechtstreeks bij onze (oorspronkelijke) productgroep. Het afgelopen jaar is het aantal productgroepen op IP-gebied toegenomen en die trend zal zich voortzetten. Uiteindelijk willen we straks alles op het gebied van IP-gerelateerde devices kunnen leveren. Denk ook aan de meest uiteenlopende wifi-oplossingen.”

De toename in de verkoop en het gebruik van IP-gerelateerde producten zit volgens Vrij vooral in wat hij noemt 'facilitair gerichte ICT': ICT die vastzit aan een gebouw. “Dat neemt een enorme vlucht. Zowat alles is bezig IP-gerelateerd en beheersbaar te worden: beveiligingsinstallaties, maar ook heel praktische toepassingen als een zusteroproepsysteem in het ziekenhuis. Of een intercomsysteem, een gebouwbeheerssysteem en systemen voor verwarming en koeling. Internet of Things (IoT) – want daar hebben we het over – heeft een goede basis nodig en die leveren wij. Wij pakken het op, daar waar alles bij elkaar komt. Wij leveren het complete IP-platform. Meer gebruik maken van IP betekent dat je niet alleen bekabeling nodig hebt voor je kantoorautomatisering, je cloudomgeving of je datacenter, maar ook voor je facilitaire installatie op het gebied van IT.”

Kennis van kabels

Voor installateurs en IT-resellers is Forehand niet uitsluitend een leverancier van goederen, benadrukt Vrij. “Als distributeur verkopen we producten met een toegevoegde waarde. We hebben technici in huis die verstand hebben van datatransmissie. Die kennis brengen we op de markt via IT-resellers als installatiebedrijven, maar soms ook via technische adviesbureaus. Vergeet niet: ook een adviesbureau is soms raadvragend en op zoek naar de juiste netwerken. We draaien 25 jaar mee en snappen waar het over gaat. We sturen niet op prijs maar op de oplossing, en we voeren onze merken al lange tijd en leveren daardoor heel stabiele productlijnen. Daardoor creëren we stabiele omgevingen en netwerken. We hebben gewoon een forse installed base en dat geeft vertrouwen. We doen veel grote projecten, het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delf bijvoorbeeld, een van de grootste ziekenhuizen ooit gebouwd in Nederland. De markt vraagt om een betrouwbaar, goed en bewezen product. Forehand kan veel meer dan alleen bekabeling dat is onze kracht!

Om kennis door te geven heeft Forehand een eigen kenniscentrum. Vrij: “Daar verlenen we diensten om installateurs en ICT-resellers te helpen. Iedereen wordt bij ons getraind, voor iedere productlijn. Ook vanuit de fabrikant; wij willen hoe dan ook zelf alle benodigde kennis in huis hebben voordat we een product vermarkten. Resellers kunnen zich bij ons technisch certificeren. Forehand heeft geen ééndagsklanten, maar langdurige partnerships. Goede partners helpen elkaar in de markt. We hebben een stabiele klantenkring die continuïteit creëert.

Productverbreding

Over de voornaamste ambitie van Forehand voor de toekomst is René Vrij duidelijk: productverbreding. “Ik wil Forehand breder in de markt zetten en een one-stop-shop worden op het gebied van IP, met in het verlengde daarvan bekabeling. We willen onze diensten uitbreiden en ons nog meer toeleggen op totaaloplossingen. Dus als een klant zegt: ik wil voor mijn gebouw een complete oplossing hebben op het gebied van datacommunicatie – ongeacht of dat facilitair gericht is of IT-gericht – dan weet hij dat Forehand alles in huis heeft om dat te kunnen. Dat geldt ook voor smart buildings.”

De markt verandert en Forehand verandert 'keihard' mee, besluit Vrij. “Forehand is in beweging en anticipeert op veranderingen in de markt, die steeds meer trekjes heeft van IP en Internet of Things. Wij transformeren van productgericht naar oplossingsgericht. Er is steeds meer behoefte aan bandbreedte en snelle IP-systemen die betrouwbaar zijn, maar ook betaalbaar. We hebben net de eerste grote projecten binnen waarbij we écht een totaaloplossing leveren: van schotel tot communicatieplatform en van actieve componenten tot de beeldschermen en de wifi, waarnaar wij trouwens ook steeds meer vraag signaleren. Mijn doel is dat straks alle automatisering binnen een project flexibel en stabiel zal draaien op een platform dat Forehand levert. Dat onze netwerken voor datacommunicatie de slagader zijn in een gebouw. Flexibiliteit door stabiliteit dat is Forehand.”

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!