Witold Kepinski - 02 september 2015

VMware vSphere Integrated Containers en Photon-platform stimuleren gebruik cloud-native apps

VMware, geeft preview van twee nieuwe technologieën tijdens VMworld 2015: VMware vSphere Integrated Containers en het VMware Photon-platform. Hiermee wordt IT in staat gesteld productie-klare containers te leveren, zowel on-premise als in VMware’s public cloud, VMware vCloud Air. Deze uitbreiding van VMware’s cloud-native technologieportfolio verbetert de ontwikkelervaring bij het bouwen van applicaties met behulp van containertechnologie, terwijl het rekening houdt met de IT-eisen van organisaties. VMware’s cloud-native technologieportfolio is speciaal ontworpen om aan de eisen op het gebied van beveiliging en isolation, service-level agreements, data persistance, netwerkdiensten en beheer te voldoen.

VMware vSphere Integrated Containers
VMware vSphere Integrated Containers stelt IT-teams in staat elke applicatie, inclusief containerized applicaties, te ondersteunen op een gemeenschappelijke infrastructuur. Ook is het gemakkelijk te integreren met andere container-oplossingen, zoals CoreOS Tectonic, Docker, Kubernetes, Mesosphere’s Data Center Operating System en Cloud Foundry.

VMware vSphere Integrated Containers is een complementaire reeks cloud-native technologieën, waaronder Project BonnevilleProject Photon OS (voormalig Project Photon) en VMware’s Instant Clone-technologie (een feature in VMware vSphere 6), die zorgen voor de beste prestaties van VMware vSphere in combinatie met containers.

Dit nieuwe aanbod is gebaseerd op VMware vSphere en helpt IT te voldoen aan de volgende eisen die organisaties stellen aan containers: 

Beveiliging en isolation – Om de integriteit en authenticiteit van containers en hun onderliggende infrastructuur te waarborgen, isoleert Project Bonneville (een technologie preview) elke container en start hem op in een virtuele machine met minimale overhead. Hiervoor wordt de Instant Clone-feature van VMware vSphere 6 gebruikt.

Storage en data persistance – Hoewel veel containerdiensten tegenwoordig stateless zijn, willen klanten cloud-native databases graag ondersteunen met stateful diensten. VMware vSphere Integrated Containers maakt bevoorrading van persistent data-volumes voor containers mogelijk in VMware vSphere-omgevingen. Hierdoor kunnen IT-teams gebruik maken van de snelheid en portabiliteit van container-applicaties in combinatie met de VMware vSphere storage, waaronder VMware Virtual SAN- en VMware vSphere Virtual Volumes-gebaseerde externe opslag.

Networking – VMware NSX ondersteunt de implementatie van productiecontainers. Met behulp van VMware NSX kunnen IT-teams fijnmazige netwerk-microsegmentatie en policy-based security op cloud-native applicaties toepassen. Daarnaast biedt VMware NSX belangrijk inzicht in het gedrag van containers. Ten slotte kunnen containers met VMware NSX worden geïntegreerd met de rest van het datacenter en worden verbonden met quarantaine-,  forensics- en/of monitor-netwerken voor aanvullende monitoring en troubleshooting.

Service-Level Agreements (SLA’s) – Met behulp van VMware vSphere Distributed Resource Scheduler is IT in staat Service-Level Agreements te waarborgen voor container-workloads. Daarnaast kan geplande en ongeplande downtime worden verminderd met VMware vSphere High Availability en VMware vSphere vMotion.

Beheer – Beheerders kunnen VMware vCenter Server gebruiken om hun containers te bekijken en te beheren, zonder nieuwe tools of aanvullende training via Project Bonneville. Dit zorgt voor naadloze integratie van containers met VMware vSphere. Ook kunnen klanten consistent beheer en configuratie-compliance over private en public clouds realiseren met de VMware vRealize Suite.

Door alle benodigde capaciteiten onder te brengen in één oplossing om containers in productie te laten draaien, helpt VMware IT-organisaties time-to-value te versnellen, risico’s te verminderen en container-initiatieven op de lange termijn gemakkelijk te realiseren. Bovendien heeft IT veel keuze en flexibiliteit als het aankomt op hardware, besturingssystemen en third-party software die gecertificeerd is voor VMware vSphere.

Het Photon-platform: speciaal gebouwd voor cloud-native applicaties
Om cloud-native applicaties op grote schaal te kunnen draaien, hebben DevOps- en Software-as-a-Service (Saas)-organisaties een platform nodig dat is geoptimaliseerd voor containers en ontwikkeld voor high churn-workloads. Daarnaast moet het ook een API-first model bevatten. Vandaag demonstreert VMware het Photon-platform, speciaal gebouwd om aan deze toenemende behoefte tegemoet te komen. Het bevat ‘precies het goede niveau van functionaliteit’ om cloud-native applicaties op grote schaal te kunnen draaien. Het VMware Photon-platform is ontworpen voor DevOps-teams die grote pools van commodity computing capacity willen uitbouwen waarin enkel cloud-native applicaties draaien. DevOps-teams kunnen kiezen uit verschillende open container orchestration frameworks die kunnen draaien op het platform, waaronder Docker Swarm, Kubernetes, Mesos en Cloud Foundry. De technologie, waarvan delen open-source zullen zijn, ondersteunt ook dynamische continue integratie-omgevingen, platform as a service (PaaS)- of SaaS-implementaties en aanzienlijke data-analytics clusters met Hadoop of Spark.

Het VMware Photon-platform, wat in de toekomst kan integreren met VMware NSX, VMware Virtual SAN en VMware vRealize Suite, bevat de volgende technologieën: 

VMware Photon Controller – Een multi-tenant, API-gedreven besturingslaag geoptimaliseerd voor schaal, churn en high-availability. Met behulp van automation kunnen DevOps-teams de creatie van duizenden nieuwe containers per minuut versnellen en honderdduizenden volledig simultane workloads ondersteunen. De controller wordt uitgebracht als open-source project om brede input, testen en gebruik van klanten, partners en de algehele gemeenschap te stimuleren. De technologie zal ook Project Lightwave omvatten, die enterprise-grade vertrouwen en security voor containers verschaft.

VMware Photon Machine – Deze technologie zal een nieuwe ESX Microvisor bevatten en is gebaseerd op de bewezen kern van VMware ESXi en Project Photon OS, een Linux besturingssysteem voor containerized applicaties en geoptimaliseerd voor VMware-omgevingen.

VMware en Pivotal introduceren Cloud-Native Application-oplossing
VMware en Pivotal bieden sterke oplossingen voor cloud-native applicaties voor IT-operations en applicatie-ontwikkelingteams. De twee organisaties hebben de intentie samen te werken door gezamenlijke oplossingen naar de markt te brengen, zoals het VMware Photon Platform en de Pivotal Cloud Foundry-oplossing om de toepassing, integratie en het beheer van cloud-native applicatie-ontwikkeling en productie-stack te versnellen.  

Beschikbaarheid
Project Lightwave is vanaf nu beschikbaar als een open source project op GitHub. Project Photon OS is ook vanaf dit moment beschikbaar als open source project op GitHub. VMware Photon Controller is naar verwachring in Q4 2015 als private bèta beschikbaar.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!