Wouter Hoeffnagel - 07 september 2015

‘Ierland bereidt tot lange juridische strijd met Europese Commissie over belastingdeal met Apple’

Ierland houdt er rekening mee door de Europese Commissie op de vingers getikt te worden wegens de belastingdeal met Apple. Het land zou zich daarom voorbereiden op een juridische strijd die mogelijk jaren in beslag gaat nemen.

Dit meldt Bloomberg op basis van een anonieme bron met kennis van zaken. Het Europese hoofdkantoor van Apple is gevestigd in Ierland. Dit is voor Ierland interessant aangezien Apple hiermee een flink aantal banen schept in het land. Om Apple te overtuigen voor Ierland te kiezen en hier te blijven heeft de Ierse overheid meerdere keren belastingdeals gesloten met de Amerikaanse IT-gigant. Apple betaalt hierdoor nauwelijks belasting over verkopen op de Europese markt.

Biljoen euro per jaar
De Europese Commissie onderzoekt de situatie en voerde in 2014 een voorbereidend onderzoek uit. In de resultaten van dit onderzoek concludeerde de Europese Commissie dat de regio per jaar ongeveer een biljoen euro misloopt door de Ierse belastingdeal. Apple zou hierdoor een oneerlijk voordeel hebben ten opzichte van concurrenten.

Ierland houdt er rekening mee dat de Europese Commissie in het definitieve onderzoek concludeert dat de deal met Apple niet door de beugel kan. Het land zou echter volgens de bron van Bloomberg niet bereid zijn zich hier zo maar bij neer te liggen. Ierland zou zich daarom voorbereiden op een jarenlange strijd met Europa om de belastingdeal in stand te kunnen houden.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!