Redactie - 24 september 2015

Modulair hybride blade servers in opkomst

De modulair hybride blade servers zijn in opkomst en vervangen vaker standaard blade servers. Hybride blade servers bestaan uit converged infrastructure servers, software-defined en traditional architecturen. HP en Dell leiden de markt voor modulaire servers, zo meldt het Gartner Magic Quadrant 2015 voor modulaire servers. HP, Dell en Lenovo zijn de drie leiders ('leaders'). Cisco is met zijn UCS aanbod de grote uitdager (challenger). Niche spelers zijn Fujitsu, Supermicro, Huawei, Hitachi, Cray, SGI en Atos. 

In 2014 was 24 procent van alle verkochte servers een modulaire server. Deze markt groeide in 2014 met 3,4 procent naar 13,3 miljard dollar. In 2018 is deze markt goed voor 15,5 miljard dollar. Gebruikers zijn grote organisaties en service providers.  Zo lanceerde Dell eind 2014 zijn Del PowerEdge FX modulaire server architectuur. De architectuur kan storage uit servermodules beschikbaar maken voor meerdere servers in één enkele behuizing. PowerEdge FX is een voor datacenters geoptimaliseerde infrastructuur die klanten de mogelijkheid geeft een breed scala aan workloads te ondersteunen. 2U-behuizing met zes nieuwe sleden voor PowerEdge-servers, storage- en netwerk-IOA, die allerlei workloads ondersteunen.  Dell gaat verschillende soorten servers beschikbaar stellen voor de PowerEdge FX. Het gaat hierbij om varianten variërend van een servers met system-on-chip processors tot servers met varianten serverprocessors per module. In totaal kunnen 16 2.5 inch harde schijven worden aangebracht in het chassis, die kunnen worden geconfigureerd als direct-attached storage voor de vier servermodules. Tot slot is de PowerEdge FX uitgerust met acht PCIe sloten.

Dell channel partners en klanten kunnen de modulaire architectuur configureren voor een breed scala aan oplossingen. Zo kunnen partner direct-attached storage gebruiken voor VMware of Hadoop of InfiniBand gebruiken in een high-performance computing configuratie voor test- en ontwikkeldoeleinden. Brian Payne, senior product planning manager voor Dell's PowerEdge server portfolio, stelt dat hier bij andere fabrikanten vaak vijf verschillende architecturen voor nodig zijn. De PowerEdge FX2 chassis en aantal server cartridges FC630 en FM120x4, FD332, FN IOA, FC430 en F830 zijn nu beschikbaar.

Cisco

Cisco breidde eind 2014 zijn Unified Computing System (UCS) server aanbod uit, met de introductie van Cisco UCS M-Series Modular Services voor applicaties op cloud-schaal, en Cisco UCS Mini voor kleine omgevingen. Daarnaast zorgt de uitbreiding van het huidige UCS-portfolio voor meer verwerkingskracht en schaalbaarheid, voor een breed scala aan datacenter-workloads, met nieuwe, vierde generatie UCS Rack en Blade Servers voor applicatieprestaties, aldus de Amerikaanse netwerkleverancier. De nieuwe Cisco UCS M-Series Modular Servers zijn ontwikkeld voor cloud service providers en grote bedrijven die in toenemende mate vertrouwen op ‘scale-out’ applicatie-architecturen. De UCS M-Series gaat volgens Cisco verder dan conventionele ‘scale-out’ ontwerpen en benut Cisco’s UCS ‘fabric computing’ voor een afgeslankte infrastructuur voor applicaties op cloud-schaal.

De nieuwe Cisco UCS C3160 Rack Server beschikt lokaal over een hoge disk-opslagcapaciteit en is volgens Cisco ideaal voor gedistribueerde data-analyse en object stores, ongestructureerde data repositories en de streaming en transcoding van media.

HP

HP is de grootste speler in modulaire servers en breidt zijn portfolio uit. Zo introduceerde HP eind 2014 de modulaire Apollo high performance computing (HPC) 6000 en 8000 systemen die zijn ontwikkeld voor bedrijven, overheden en wetenschappelijke instellingen die data-intensieve applicaties, simulaties en analyses er op uit kunnen voeren. Hiermee bindt HP de strijd aan met IBM die onder andere de Watson supercomputer levert.  Het HP Apollo portfolio bestaat uit de luchtgekoelde HP Apollo 6000 System oplossing die ontwikkeld is voor enterprise klanten met nmaximaal 160 servers in een rack. De HP Apollo 8000 System supercomputer is watergekoeld, met maximaal 144 servers in een rack, en kan zware high performance computing taken uitvoeren voor research en development van onder andere onderzoeksinstellingen. HP zegt dat klanten hun HP HPC oplossingen met Intel technologie ook in de cloud kunnen gebruiken met ondersteuning van het Helion Self-Service cloudplatform.

HP introduceert in 2016 een prototype van de DRAM-gebaseerde The Machine met 320 TB aan geheugen en 2000 cpu cores. The Machine moet een succes worden door nauw samen te werken met ISV's zoals software van IBM en Oracle. Verder gebruikt The Machine veel open source software. The Machine is een nieuwe compacte en zuinige computerarchitectuur. The Machine kan een omvang hebben van een smartphone maar ook van een 160-rack supercomputer. De nieuwe architectuur, die tegen 2020 beschikbaar komt, is de opvolger van de huidige compute architectuur die al 60 jaar bestaat en kan worden ingezet voor rekenwerk, fotonen voor communicatie en ionen voor gegevensopslag. Het moet vertragingen van onder andere datatransfers voorkomen. HP The Machine is uitgerust met nieuwe verwerkingskernen voor specifieke taken, cores, een 'single tier' geheugen en 'fotonica' interconnects. HP bouwt vanaf de kern een nieuwe manier van compute.

Lees meer over het Gartner onderzoek hier.

Door: Witold Kepinski

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!