Cloud 28+ community lanceert Europese cloud catalogus met steun van HP

02-10-2015 | door: Witold Kepinski

Cloud 28+ community lanceert Europese cloud catalogus met steun van HP

HP geeft aan dat het Cloud28+ initiatief in een nieuwe fase is beland, met de bètalaunch van een gecentraliseerde cloud servicecatalogus voor de Europese Unie (EU) en een gestroomlijnd certificatieschema. Cloud28+ is een community van commerciële organisaties en overheidsinstanties met het gemeenschappelijke doel om cloud toegankelijker te maken. Het initiatief is gestart vanwege de fragmentatie van de Europese markt en wordt gerealiseerd door een ‘one-stop shop’ voor cloud services in de EU.

Meer dan 110 officiële leden, verdeeld over de hele Europese Unie (EU) mogen nu hun cloud services aanbieden via de Cloud28+ servicecatalogus. Bedrijven kunnen makkelijk de cloud service die zij nodig hebben identificeren en implementeren, terwijl lokale regelgeving wordt nageleefd. Daarnaast vermindert het EuroCloud Star Audit (ECSA) programma de noodzaak om prijzige, individuele audits uit te voeren en het zorgt voor meer transparantie en leidraad voor zowel gebruikers als serviceproviders.

Obstakels

Volgens een cloud onderzoek onder 151.000 Europese bedrijven - uitgevoerd door Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek – behoren het gebrek aan kennis, veiligheidszorgen en wetgeving tot de grootste drempels tot cloud adoptie in Europa.1 Cloud 28+ overwint deze obstakels door een centrale Europese cloud services marktplaats op te richten. Deze marktplaats zorgt voor een makkelijke en transparante manier om cloud services te vinden. Hierbij worden zowel functionele als niet functionele begrippen aangehouden, zoals veiligheid of data privacyregels. Ook zorgt de gemeenschappelijke en open architectuur van Cloud28+ ervoor dat bedrijven de locatie en provider van het datacenter kunnen kiezen, vanaf waar de cloud service wordt bediend. Zo worden lokale wetten en eisen vanuit het bedrijf nageleefd.

Hybride

“Cloud is een belangrijke component om een sterkere digitale economie in Europa te verzekeren”, aldus Xavier Poisson (foto), HP Helion vice president voor Europa, Midden-Oosten en Afrika. “De cloud services worden gehost en beveiligd in Europa. De services uit de Cloud28+ catalogus zijn gebaseerd op een gemeenschappelijk framework van o.a. kwaliteit, kosten en beveiliging. Dit biedt nu al nieuwe mogelijkheden voor cloud serviceproviders, een grotere keuze voor bedrijven en betere toegang voor developers. HP gelooft dat Cloud28+ een integrale rol speelt bij de versnelling van de transformatie naar een hybride infrastructuur die bedrijven nu ondergaan. Hierbij wordt gevoelige data beschermd, een belangrijk onderdeel van de snel veranderende digitale wereld.”

Partners

Pison vervolgt: "Cloud28+ is een snelgroeiende, open community van serviceproviders, resellers, ISV’s, channel partners, developers en overheidsinstanties, stuk voor stuk toegewijd om de enterprise cloud servicebeschikbaarheid in Europa een boost te geven. Toegang tot één gemeenschappelijke catalogus van Europese cloud services verzekert dat het gebruikers zo makkelijk mogelijk gemaakt wordt om de services te vinden die zij nodig hebben. Hiermee worden organisaties bevrijd van de belemmeringen van een gefragmenteerde marktplaats en worden flexibele services, baankansen, creativiteit en concurrentievermogen door de hele regio bevorderd. De ECSA, een volledig onafhankelijk cloud certificatieschema, biedt Cloud28+ partners nu een verantwoordelijke kwaliteitsbeoordeling voor cloud services. Dit maakt het voor bedrijven en het MKB makkelijk om de juiste services te selecteren die hen in hun behoeften voorzien."

Net als Cloud28+ werkt HP nauw samen met de EU op meerdere projecten, gelinkt aan verantwoordelijkheid, beveiliging en naleving. Een voorbeeld hiervan is het nieuwe ‘Discovery’ programma, welke een boost geeft aan de samenwerking tussen Europa, de VS en Canada, aldus Poisson.

WK

Terug naar nieuws overzicht