Overheid trekt 40 miljoen euro extra uit voor ICT-onderzoek en innovatie
05-10-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

Overheid trekt 40 miljoen euro extra uit voor ICT-onderzoek en innovatie

De overheid stelt de komende twee jaar bijna 40 miljoen euro extra beschikbaar voor ICT-onderzoek en innovatie. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) draagt 7 miljoen euro bij, TNO 12 miljoen en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), dat valt onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 20 miljoen euro.

Dit maken minister Kamp van EZ en staatssecretaris Dekker van OCW maandag 5 oktober bekend in Delft, tijdens de ondertekening van de innovatiecontracten voor 2016 en 2017. Minister kamp en minister Schult van Haegen van Infrastructuur en Milieu openen bij Deltares de Deltagoot, een nieuw centrum dat de effecten van extreme golven op dijken, duinen en golfbrekers gaat onderzoeken.

Consortium gericht op big data
Om ICT en innovatie op verschillende terreinen te stimuleren wordt een consortium opgericht van bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Het consortium richt zich op de toepassing van big data op het gebied van energie, zorg, veiligheid en smart industry. Daarnaast wil het consortium meer ICT-specialisten opleiden op het gebied van IT-beveiliging van big data. Hierbij wordt samengewerkt met hogescholen en universiteiten.

Minister Kamp: "Nederland is onlangs gestegen van plek 8 naar plek 5 op de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld. Ondernemers, kennisinstellingen en overheden hebben samen gebouwd aan deze ijzersterke uitgangspositie. Nederland is nu een van de meest innovatieve landen ter wereld, mede dankzij een sterke ICT-infrastructuur. Om concurrerend te blijven, is ICT onmisbaar geworden. Het speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Door extra in te zetten op ICT versterken we het fundament voor verdere economische groei en zorgen we voor meer werkgelegenheid."

Uitdagingen worden steeds complexer
Staatssecretaris Dekker: “De uitdagingen waar we in de toekomst voor staan, ook op ICT gebied, worden steeds complexer. Oplossingen vinden we niet als wetenschappers, bedrijven of de overheid elk met de deur dicht gaan bedenken hoe we die problemen het hoofd kunnen bieden. We hebben elkaar daar hard bij nodig, daarom is deze investering in de samenwerking tussen kennisinstellingen, overheden en bedrijven zo belangrijk.”

Terug naar nieuws overzicht
Security