Redactie - 06 oktober 2015

Driestar College implementeert nieuw draadloos netwerk

Het Driestar College uit Gouda liet een wireless omgeving van Aruba Networks installeren door WeSecure. Voor een  betere en veilige toegang tot het netwerk leverde de netwerkbeveiliger uit Amsterdam bovenop het wireless netwerk een programma voor Network Access Control (NAC) genaamd ClearPass, ook van Aruba Networks. “We wilden meer schaalbaarheid en snellere inlogtijden”, vertelt Adriaan Noteboom van de christelijke scholengemeenschap. Volgens Sebastiaan Kors van WeSecure leidt bovendien de soepele integratie van Aruba Networks met het firewall platform Smoothwall tot grote tevredenheid. “Voor scholen is een verantwoorde internettoegang erg belangrijk.”

Het Driestar College is een scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs op reformatorische grondslag. De school heeft ruim vierduizend leerlingen, verspreid over verschillende gebouwen in Gouda, Leiden en Lekkerkerk. Dagelijks maken zo'n duizend mensen – zowel leerlingen, docenten als mensen van buiten – gebruik van het computernetwerk. Tot voor kort had het Driestar College zowel een vast als een wireless netwerk van HP. “Het wifi-netwerk van HP is ooit aangelegd om überhaupt overal dekking te hebben, dus in alle gebouwen”, memoreert Noteboom, hoofd ICT. “Het systeem zat in de gangen van onze gebouwen, zodat we overal 'een beetje' wifi-dekking hadden. Maar de situatie is gekanteld; we hadden steeds meer capaciteit nodig. We willen niet alleen overal bereik hebben, maar snel grote hoeveelheden verbindingen kunnen maken. In een school zitten al gauw dertig personen in een ruimte en die moeten allemaal vlot het internet op kunnen. Als vroeger de bel ging en iedereen wilde inloggen, dan duurde dat allemaal veel te lang. Net als op andere scholen neemt ook in onze scholengemeenschap het internetgebruik nog altijd fors toe.”

Keuzes maken

Het oude wifi-netwerk voldeed niet meer. Wat volgde was een offertetraject waarin het Driestar College oplossingen bekeek van onder andere Juniper, HP en Aruba Networks. De school bezocht bovendien verschillende andere scholen om te kijken hoe daar het wireless netwerk eruit ziet. Noteboom: “De oplossing van HP, de leverancier van ons oude wifi-netwerk en trouwens ook nog steeds van ons vaste netwerk, was 'controller-based'. Terwijl in de oplossing van Aruba de controllerfunctie kan worden uitgevoerd door verschillende access points. De access point die als eerste wordt aangezet is de controller. Valt zo'n apparaat uit, dan neemt een ander access point het gewoon over. Dat biedt grote voordelen op het gebied van schaalbaarheid; je kan het aantal gebruikers van je netwerk gemakkelijk uitbreiden. Je kunt het heft in eigen handen nemen en dat sprak ons erg aan.”

Sebastiaan Kors, salesmanager bij WeSecure, verduidelijkt: “Driestar heeft een oplossing gekregen waarbij men ongelimiteerd nieuwe access points kan bijprikken, die zichzelf automatisch aanmelden en onderdeel uitmaken van de wireless infrastructuur. Voor campussen is deze manier van schaalbaarheid heel prettig.”

Een andere reden om voor Aruba te kiezen: Driestar wilde een betere oplossing voor gastentoegang. “Wij hebben regelmatig mensen van buiten over de vloer; stagiairs of bijvoorbeeld gastdocenten, die evengoed gebruik moeten maken van het draadloze netwerk”, legt Noteboom uit. “Die kunnen zich nu heel flexibel aanmelden via een open gastennetwerk, met een code die ze aanvragen bij het directiesecretariaat of de receptie.”

Gebruiksgemak

Volgens Kors heeft vooral het gebruiksgemak van het systeem van Aruba Networks een rol gespeeld bij de keuze van het Driestar College. “Men was onder de indruk van de technologie erachter. Het mooie aan onze oplossing is dat de wireless infrastructuur en de oplossing voor veilige toegang mooi integraal samengaan. ClearPass, het systeem voor Network Access Control (NAC) dat Driestar nu gebruikt, is ook van Aruba Networks. De beheersbaarheid en de flexibiliteit van met name ClearPass zijn écht uniek. Er zijn maar weinig spelers in het segment van ClearPass. En omdat het Driestar College het allebei wilde – dus enerzijds een goede en veilige toegang tot het netwerk en anderzijds een goede wireless – kwam dat heel mooi bij elkaar.”

Meer toegangspunten

Om overal bereik te hebben moest de school meer access points plaatsen. “Eigenlijk is dat het meeste werk geweest”, vindt Adriaan Noteboom achteraf. “Meer wifi-toegangspunten betekent meer bekabeling. Daar heeft Aruba niet zoveel mee te maken, maar op de achtergrond is de bekabeling natuurlijk wel heel belangrijk. Veel werk zat ook in het ontwerp van alle ideeën die we hadden. We hadden een ontwerp gemaakt voor één gebouw. Onze opdracht aan WeSecure was dat zij één gebouw helemaal werkend zouden opleveren, en dat wij de rest zouden zien als uitbreidingen. En zo flexibel bleek het ook te zijn. De ontwerpfase heeft een aantal weken geduurd. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat gasten het netwerk binnenkomen via access management, en dat leerlingen maar met één apparaat mogen inloggen terwijl docenten meerdere apparaten mogen meenemen. Al dat soort dingen moeten geprogrammeerd worden in de software en dat vergt veel tijd en overleg. Dat heeft WeSecure goed opgepakt.”

Bevredigend eindresultaat

Hoewel het Driestar College nog met het laatste gebouw bezig is, lijken de doelen ruimschoots gehaald. Noteboom: “Een groter aantal leerlingen kan probleemloos werken, en als bijvoorbeeld vanwege een project meer capaciteit nodig is, dan schalen we gemakkelijk op laten we meer leerlingen tegelijk inloggen dan voorheen mogelijk was. De hele operatie is volgens planning verlopen en de reacties van zowel leerlingen als docenten zijn positief. Je ziet ook dat mensen meer eigen devices meenemen, om aan te sluiten op ons BYOD-netwerk. Het nieuwe systeem voldoet beter aan allerlei eisen op het gebied van security, beschikbaarheid en functionaliteit. Mensen vertrouwen het netwerk beter.”

Een interessant neveneffect, of zelfs een aangename verrassing zoals Noteboom het noemt, is dat het Driestar College overweegt voortaan digitaal examens af te nemen via het wifi-netwerk. “Dat hadden we vroeger niet aangedurfd.”

Integratie met Smoothwall

Tot slot: Aruba Networks integreert met 'any' firewall, dus ook met het firewall platform Smoothwall dat het Driestar College al langer gebruikt. “Die combinatie was nog niet eerder vertoond in Nederland”, besluit Sebastiaan Kors van WeSecure. “Ik zie in deze firewall integratie ook een blauwdruk voor andere scholen. Smoothwall werkt goed samen met Kliksafe, een organisatie voor contentfiltering die het internet zuivert van onder meer geweld, gevloek, pornografie en sites over digitaal pesten. Voor het onderwijs, en zeker voor een christelijke scholengemeenschap, is dat heel nuttig.”

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!