26% van de bedrijven heeft nooit cyberaanval kunnen signaleren
08-10-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

26% van de bedrijven heeft nooit cyberaanval kunnen signaleren

Ruim een kwart van de organisaties (26%) heeft nog nooit een cyberaanval kunnen signaleren. 39% heeft schade van een aanval kunnen voorkomen en 30% geeft aan alleen onschadelijke aanvallen gesignaleerd te hebben.

Dit blijkt uit onderzoek van Telindus onder 115 Nederlandse IT-beslissers. De grootste uitdagingen bij de beveiliging van de IT-infrastructuur zijn het up-to-date houden van de security-oplossingen (30%), het kiezen van de juiste security-oplossing (28%) en het laten samenwerken van security-oplossingen (17%).

Maatregelen
Als het aankomt op maatregelen voor de beveiliging van de IT-infrastructuur kiezen bijna alle managers hebben voor een preventieve oplossing (93%) en detectie (85%). Ook blijkt dat nog niet iedereen gebruikmaakt van oplossingen voor het reageren op een aanval (70%) en analyse van de aanval (63%).

Harm de Haan, Manager Consultancy en Advisory Board member bij Telindus: “Het is niet meer de vraag of bedrijven worden aangevallen, maar wanneer en hoe goed een organisatie hier op ingesteld is. Een slot op de deur is al lang niet meer afdoende. Hacking is business en hackers nemen dan ook de tijd om informatie te stelen en gaan steeds meer onopgemerkt te werk. Het is hetzelfde als met inbrekers, die drones gebruiken om te inspecteren of iemand thuis is. Je ziet niets, maar er ligt zeker gevaar op de loer. Organisaties moeten dus niet alleen een slot op de deur hebben, maar het ook kunnen detecteren als er iemand binnen is geweest. Op het moment dat de beveiliging gepasseerd is, draait alles om detectie, reactie en analyse. Om dit effectief te kunnen doen, is het noodzakelijk dat security volledig geïntegreerd is in het ontwerp van de IT-infrastructuur, oftewel security by design.”

Terug naar nieuws overzicht
Security