‘Uitspraak Safe Harbour verdrag heeft impact op plannen voor nieuwe inlichtingenwet van Plasterk’
09-10-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

‘Uitspraak Safe Harbour verdrag heeft impact op plannen voor nieuwe inlichtingenwet van Plasterk’

Het ongeldig verklaren van het Safe Harbour verdrag door het Europees Hof van Justitie heeft ook impact op de plannen van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om inlichtingendiensten meer bevoegdheden te geven. Deze plannen zijn door de uitspraak een stuk moeilijker uitvoerbaar.

Dit stelt Otto Volgenant van Boekx Advocaten, een advocaat die zich bezig houdt met mensenrechten, tegenover NU.nl. "Dit arrest gaat over uitwisseling van persoonlijke data naar de VS, én over het feit dat de geheime diensten toegang hebben tot die data. Mass surveillance is volgens het Hof in strijd met het grondrecht op privacy", zegt Volgenant. "Als het aan Minister Plasterk ligt, mag al het internetverkeer ongericht worden onderschept. Dat voorstel kan de prullenbak in. Het arrest van het Hof van vandaag maakt duidelijk dat dat niet kan", zegt hij.

‘Uitspraak is relevant voor debat rond veiligheidsdiensten’
Nico van Eijk, hoogleraar Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Instituut voor Informatierecht (VIR), onderschrijft dat de uitspraak van het Europees Hof impact heeft op de plannen van Plasterk. "Mijns inziens is de uitspraak inderdaad ook relevant voor het Europese en nationale debat inzake nationale veiligheidsdienten. Het is onvermijdelijk dat toezicht op nationale veiligheid aan dezelfde norm moet voldoen als nu door het Hof gesteld", zegt Van Eijk tegenover NU.nl. De hoogleraar stelt dat de uitspraak in lijn is met eerder uitgezette lijnen in de jurisprudentie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

"Het arrest van het Hof maakt duidelijk dat massaal in de gaten houden van burgers niet kan", stelt Volgenant. "Ook de Nederlandse geheime diensten moeten rekening moet houden met de privacy van de burgers."

Terug naar nieuws overzicht
Security