Amerikaanse overheid stelt backdoors in software niet verplicht
09-10-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

Amerikaanse overheid stelt backdoors in software niet verplicht

De Amerikaanse overheid gaat techbedrijven niet verplichten backdoors of achterdeurtjes in te bouwen in software. Deze geheime ingangen zouden opsporingsinstanties toegang kunnen geven tot versleutelde data en communicatie.

Dit meldt de Washington Post. De Amerikaanse overheid heeft lange tijd overwogen techbedrijven te verplichten zogeheten backdoors in te bouwen in software. Hierbij laten de bedrijven bewust openingen achter in de versleuteling van software, wat overheden de mogelijkheid geeft toegang te krijgen tot versleutelde informatie. Hier ziet de Amerikaanse overheid nu dus toch van af. Wel hopen de Amerikanen dat techbedrijven op eigen initiatief een manier gaan inbouwen om toegang te kunnen krijgen tot versleutelde data.

Technologiebedrijven besluiten in toenemende mate communicatie en data van klanten te versleutelen, waarmee zij de privacy van gebruikers willen beschermen. Overheden en opsporingsinstanties hebben hier al langer kritiek op en stellen dat dit de opsporing van criminelen en terroristen bemoeilijkt. Zij roepen bedrijven dan ook op mogelijkheden te creëren om toch toegang te kunnen krijgen tot versleutelde data. Privacygroepen en techbedrijven zijn hier fel op tegen en waarschuwen dat naast opsporingsinstanties en inlichtingendiensten ook criminelen misbruik kunnen maken van dergelijke backdoors.

Terug naar nieuws overzicht
Security