Witold Kepinski - 13 oktober 2015

Veeam migreert legacy oplossingen naar cloud back-up omgeving in datacenter

Softwarebedrijf Veeam profiteert optimaal van de toenemende vraag naar availability en oplossingen voor back-up en restore. Vooral in de sectoren enterprise en overheid groeit Veeam hard. “Veel ondernemingen willen nú migreren van legacy oplossingen naar cloud ondersteunende back-up omgevingen voor moderne datacenters”, verklaart Ronald Ooms, vice president North East EMEA.

'Allways on business' betekent dat applicaties en data altijd en overal beschikbaar zijn, maar ook beveiligd. Veeam speelt in op die behoefte met de Availability Suite, die de softwareontwikkelaar wil positioneren bij CIO's als dé tool om data en applicaties altijd en overal in de lucht te hebben. “Anytime, any place, anywhere is vandaag de dag meer dan ooit van toepassing”, aldus Ooms.

De Veeam Availability Suite, die binnenkort z'n negende versie beleeft, combineert de back-up-, herstel- en replicatiemogelijkheden van Veeam Back-up & Replication met de monitoring-, rapportage- en capaciteitsplanningsfuncties van Veeam ONE en Veeam Management Pack (MP). “Beschikbaarheid van applicaties en data wordt door gebruikers steeds meer gezien als vanzelfsprekend”, vertelt Ooms. “Tien jaar geleden was het nog acceptabel als de mail er tien minuten uit lag. Nu hebben we altijd een telefoon bij ons en daar zit ons hele leven in. Ga ik naar Bol.com, dan wil ik daar een boek kunnen kopen. Is Bol.com niet beschikbaar, dan ga ik naar Amazon. Dus voor Bol.com betekent het feit dat ik ieder gewenst moment een product kan zien en ook bestellen, dat zij hun IT-infrastructuur daarop moeten aanpassen. Dat is 'allways on business': webshops moeten altijd bereikbaar zijn. Ik werk niet alleen achter mijn computer, maar ook op een bankje in het park, in de auto of boven op een berg. Mensen doen overal alles.”

Organisaties moeten 24 uur per dag beschikbaar zijn en in het geval van een crash zo snel mogelijk herstellen. Volgens Ooms geldt dat niet alleen voor een grote bank, maar net zo goed voor de slager op de hoek. “Kijk ook naar gemeenten; ik wil m'n rijbewijs laten verlengen via het internet en dat zou zo maar om 1 uur 's nachts kunnen zijn. De vraag is hoe een IT-beheerder dat gaat regelen. Ook ziekenhuizen hebben te maken met een sterk toenemende roep om beschikbaarheid van data en applicaties, denk aan de invoering van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).”

Waarom Veeam?

Tien jaar geleden begon Veeam en juist toen ging de wereld van fysiek naar virtueel. Een enorme omslag, volgens Ooms. “De tijd dat organisaties hun hele IT in een fysieke server in een doos op de gang hadden staan, is inmiddels voorbij. Virtueel is de norm geworden. Toch zie je nog steeds veel organisaties werken met dezelfde legacy tools en dezelfde infrastructuur daaronder, en dezelfde manier van programmeren. Dat werkt niet meer. Ons grote voordeel is dat wij zijn begónnen met virtueel. Wij schrijven alles voor virtueel, van het begin af aan.”

Zie daar het 'unique selling point' (usp) van Veeam. “Wij doen virtueel van scratch af aan, dat is een wereld van verschil. Daardoor groeien wij en heeft de rest een 'issue'.” Volgens Ooms collega Henk Arts, Teamleader & Senior System Engineer bij Veeam, zijn de legacy back-up oplossingen van veel concurrenten vooral geschikt om fysieke machines te back-uppen. “Die zijn minder specialistisch op virtuele omgevingen. Veeam is begonnen als 'virtual only' en daar specialiseren we ons in. Wij hebben een aantal technieken ontwikkeld die gewoon niet gangbaar zijn in een traditionele back-up.”

Ronald Ooms moet lachen als hij terugkijkt op de beginjaren van Veeam. “Toen ik voor VMware werkte in 2007 zei iedereen dat VMware hooguit gebruikt zou worden in testomgevingen etc… Maar inmiddels is tachtig procent van de wereld gevirtualiseerd en iedereen wil naar honderd procent, dus wat is hier nog de niche? We hebben ons ontwikkeld van niche-speler naar marktleider, want virtualisatie is de leidende markt op dit moment.”

RPO en RTO

Het beschikbaar houden van een virtual machine (VM) is volgens Ooms de kern van wat Veeam doet. “Dat kan op ieder dataopslagsysteem maar met de systemen van NetApp, HP en ook EMC hebben we een verregaande integratie. Onze integratie zorgt ervoor dat gebruikers veel lagere RPO’s (recovery point objectives) en RTO’s (recovery time objectives) behalen, met een minimale impact op de productie van VM’s. Als een grote webshop per dag 20.000 transacties doet, dan is het onacceptabel dat je die allemaal kwijt bent doordat een storing de hele dag duurt. Dus het is geen optie om slechts één keer per dag een back-up te maken. Hoe vaker je zo'n klant een back-up geeft, een recovery point, hoe minder data hij kwijt is. Iedereen wil naar nul als het gaat om dataverlies, totdat je zegt wat het kost. Dan zegt men ineens: drie uur downtime is ook wel goed, of desnoods vier uur. Wij zeggen: voor weinig (extra) investeringen kunnen we je misschien geen nul bieden, maar wel iets daar heel dichtbij.”

Cloud Connect

Om de migratie van een legacy back-up naar een moderne (cloud) back-up te vergemakkelijken, heeft Veeam Cloud Connect, de tool waarmee gebruikers hun back-ups op een externe locatie plaatsen zonder de kosten en de complexiteit van het beheer van een externe infrastructuur. Volgens Henk Arts is het voordeel van Cloud Connect een interface en een methodiek die het voor gebruikers heel transparant maken wat er gebeurt. “Je kopieert een back-up niet alleen lokaal, maar ook naar een externe cloudprovider. Normaliter moet je allerlei dingen gaan regelen, met instellingen voor VPN's enzo. Met Cloud Connect gaat het wegschrijven van data naar de cloud volledig geautomatiseerd.” Ooms vult aan: “Als je een back-up maakt, dan zie je een venstertje waar je bestanden naartoe sleept. Met Cloud Connect komt daar gewoon de externe drive van een cloudprovider bij. Dus gebruikers zijn de technologische ballast kwijt van zaken als het opzetten van een veilige verbinding.

Explorers

Naast de reeds bestaande Veeam Explorer dataherstel-oplossingen voor Active Directory (AD), Exchange, SQL, SharePoint en Snapshots is er nu de Veeam Explorer for Oracle. Dit is een standaard onderdeel van de nieuwe Veeam Availability Suite v9, die later dit jaar algemeen beschikbaar is. Ooms: De toepassing biedt vele mogelijkheden, zoals de eerste transaction-level en image-based ASM back-up en recovery van Oracle databases. Vergeet niet: Tachtig procent van de downtimes wordt veroorzaakt door menselijk falen. Door onze Veeam Explorer oplossingen brengen we dat terug. Onze explorer is nog net niet 'idiot proof', maar wel heel eenvoudig.”

Door: Witold Kepinski

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!