Redactie - 14 oktober 2015

Cloudstrategie HP geeft partners de ruimte

HP heeft er bewust voor gekozen niet zelf cloudleverancier te zijn. Het product- en dienstenportfolio is er wel op ingericht alle vormen van cloud computing te ondersteunen. “Dit geeft onze partners de meeste ruimte om voor hun klanten tot de beste oplossing te komen”, zegt Marco Lesmeister, Country Manager Indirect Sales bij de HP Enterprise Group in Nederland.

Amazon, Microsoft (Azure) en IBM ( Softlayer) hebben ervoor gekozen zelf clouddiensten te leveren aan klanten. Zij hebben hun datacenters en bieden van daaruit public en private clouddiensten. “Wij hebben jaren geleden al besloten niet die weg te bewandelen. Want uiteindelijk ga je dan de strijd aan met jouw partners, want die willen juist dergelijke services aan hun klanten bieden. Zij hebben de laatste jaren de omslag gemaakt van leverancier van hard- en/of software aan eindklanten naar een leverancier van ICT services en van webdiensten. Dat is geen eenvoudige omslag geweest. Dat vereist een ander bedrijfsmodel, maar ook flinke investeringen in kennis, verkoopkunde en marketing. En dan zouden wij hen in de wielen rijden? Nee, HP heeft een andere strategie ontwikkeld en voert deze al een paar jaar uit. Naar genoegen van onze partners, zo blijkt”, licht Lesmeister toe.

Hij voegt eraan toe dat HP niet gelooft dat je de cloud kunt domineren. “Dat betekent tegelijkertijd dat we ons geheel voegen naar open standaarden.”

OpenStack

Lesmeister is ervan overtuigd dat cloud computing een grote vlucht gaat nemen. “Wij merken dat ook in onze eigen organisatie. De grootste groeicijfers betreffen producten en diensten die met cloud te maken hebben.”

Maar de organisaties die alleen al hun diensten uit de cloud halen, zullen op één hand te tellen zijn. HP ziet dat een hybride model ontstaat. Er is een combinatie van on premise, public cloud, private cloud en virtual private cloud. “Waarbij je moet bedenken dat een organisatie diensten afneemt van meerdere, verschillende cloudleveranciers. In de IT wordt nooit wat weggegooid. Er staan nog steeds mainframes, Digital servers en HP-9000 servers onder Unix. Die gaan niet weg. Cloud komt er alleen bij.”

Zo’n divers landschap aan systemen is alleen kostenefficiënt te beheren als er met open standaarden wordt gewerkt. “Daarom hebben wij jaren geleden al OpenStack omarmd voor de cloudproducten. Dat was destijds een beredeneerd risico. En het heeft goed uitgepakt, want alle grote IT-fabrikanten conformeren zich tegenwoordig aan deze standaard.”

Juwelier

Lesmeister haalt vaak het voorbeeld aan van een kleine IT-speler die bedrijfssoftware heeft ontwikkeld voor een juwelier. “Vroeger verkocht hij een server, netwerkcomponenten en storage aan de sieradenwinkel; en als het even kon, beheerde hij het geheel voor zijn klant. Maar nu wil de juwelier de diensten uit de cloud. Het IT-bedrijf gaat niet zelf een datacenter beginnen, maar huurt ruimte bij een cloudprovider. Als het om een private cloud gaat, kan hij nog steeds de hardware aan de juwelier verkopen, bij een public cloud, huurt hij de infrastructuur van de provider. Maar hij is wel het aanspreekpunt voor de juwelier, beheert het geheel en verkoopt nog steeds zijn software. Alleen nu op abonnementsbasis. Waardoor de band tussen IT-dienstverlener en klant uitgebreider is. Niet eens in de drie jaar, maar elke maand.”

En de cloudleverancier die zijn datacenter heeft ingericht met HP-materiaal is tegenwoordig ook een partner van HP binnen het PartnerOne programma.

Orkestratie

De IT-dienstverlener moet ervoor zorgen dat de webdiensten waaraan zijn klant behoefte heeft, beschikbaar zijn. “Die diensten kunnen op tal van verschillende platformen draaien. Het gaat erom dat onze partner in staat is de gegevensstromen te orkestreren. Daarom hebben wij binnen het Helion Cloud portfolio van HP een orkestratielaag ontwikkeld. Dit is software die ervoor zorgt dat alles naar behoren draait, en bovendien de administratie ervan regelt.”

De MarketPlace Portal staat helemaal bovenin bij het architectuurschema van HP. “Het is een portaal waar de verschillende webdiensten samenkomen. Stel dat de juwelier een ERP-dienst wil gaan gebruiken. Dan kan de IT-dienstverlener zo’n service ergens vandaan halen en via zijn platform aan zijn klant aanbieden. Dat kan hij natuurlijk met alle diensten zo regelen. Het werkt overigens ook de andere kant op. Die IT-dienstverlener kan via de Marketplace Portal zijn juweliers software wereldwijd ter beschikking stellen.”

En Lesmeister benadrukt het nog maar eens: de basis van dit alles is standaardoplossingen.

Beheer

Hij geeft aan dat IT-dienstverleners binnen het Helion portfolio voor een klant misschien duizenden (virtual) servers moeten beheren. “Daar wil je dan geen honderden beheerders voor in huis moeten hebben. Ook dat hebben we vereenvoudigd met HP OneView beheer software. Het kan best zijn dat een eindklant zijn diensten aangeleverd krijgt via talloze HP-servers zonder dat te weten. En zo hoort het ook, de eindklant hoeft niks te weten van de onderliggende infrastructuur.”

Beveiliging is natuurlijk een ander aspect dat de volle aandacht heeft van HP. “Juist in zo’n complexe omgeving – althans aan de achterkant – mag niets lekken. Wij hebben flink geïnvesteerd in security, onder meer door overnames.”

SDN

De volgende stap ontvouwt zich ook al binnen de HP-strategie. “Cloud computing maakt het werken met hypervisors overbodig dankzij de Cloud Service Automation”, zegt Lesmeister. “Dat scheelt de eindklanten heel wat licentiekosten. We gaan naar software defined networking. Wij leveren uiteraard de software om dergelijke omgevingen te bouwen.”

Voor de IT-dienstverlener is het nog steeds de taak om alle diensten te integreren. “Daar ligt hun toegevoegde waarde. Wij bieden alleen de hardware en software om dit mogelijk maken. En natuurlijk hebben wij een stevige serviceorganisatie om hen te ondersteunen. Maar de bal ligt altijd bij onze partner.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!